Overvolle tribune met stoeltjes tot in de hal
Overvolle tribune met stoeltjes tot in de hal Kuun Jenniskens

Gemeenteraad veegt grootste zonneveld van tafel

6 maart 2020 om 18:22 Politiek

ODIJK De gemeenteraad stemt in met één zonneveld van 15 hectare in de Vlowijkerpolder tussen Odijk en Werkhoven. Dit is het plan van ontwikkelaar BHM solar. Het plan van LC energy van 25 hectare werd door de raad weggestemd. Het is het resultaat van een lange en chaotische vergadering met veel schorsingen en een overvolle publieke tribune met spandoeken.

door Kuun Jenniskens

Vlak voor de raadsvergadering (om 19 uur) kwam LC energy ineens met een compacter plan van 15 hectare op de proppen, terwijl er namens hen een raadsvoorstel van 25 hectare lag. Na een spoedoverlegje van het college, omarmde wethouder Erika Spil (P21) dit kleinere plan bij aanvang van de raadsvergadering. Spil meende het raadsvoorstel op deze wijze mondeling te kunnen aanpassen. Dat gaf verwarring bij de raadsfracties. 

CHAOS Na een schorsing gaf P21 aan dit nieuwe plan te willen aanhouden zodat het eerst goed kan worden bestudeerd. De andere fracties hielden echter vast aan een vergadering over de oorspronkelijke voorstellen. Hoitink (Liberalen): ,,Ik loop nu 18 jaar mee en heb nog nooit zo chaos meegemaakt. Ik sta voor ordentelijk bestuur, er liggen twee raadsvoorstellen voor zonnevelden en laten we die gewoon behandelen.” De fracties van CDA en BB sloten zich bij Hoitink aan. Zo ging de raad dus niet mee met het voorstel van de wethouder - het hield vast aan het raadsvoorstel van 25 hectare van LC energy. 

NIET DIRECT MAXIMAAL Namens De Liberalen zei Frans Pouw met de aanleg van zonnevelden niet te hard van stapel te willen lopen. ,,Beide velden van opgeteld 40 hectare zijn samen te massaal. We willen eerst enige ervaring opdoen. Daarom gaan wij alleen het veld van 15 hectare van BHM solar goedkeuren. We willen niet direct bij het eerste project op het maximale kader gaan zitten. Dit is al een majeure eerste stap in de goede richting en dat is goed nieuws.”

LIEVER BREED GEDRAGEN PLAN Vanuit de oppositie had Leny Visser (CDA) veel commentaar op de manier waarop het college de gemeenteraad onder druk had gezet om deze 40 hectare aan zonnevelden goed te keuren. Visser deed de andere fracties het volgende voorstel: ,, Laten we profiteren van de procedurele fout dat er geen verklaring van geen bedenkingen bij de stukken zit. Het biedt ons de mogelijkheid om het college beide voorstellen terug laten nemen.” Volgens het CDA geeft dat ruimte en tijd om tot een breder gedragen plan te komen, zoals het alternatief van omwonenden dat uitgaat van 20 hectare.

Ralph Hallo (BB) vond het juist een zorgvuldig democratisch proces geweest, waarbij ook zaken zijn aangepast, zoals op het punt van ecologisch beheer en lokaal eigendom via de Energiecorperatie Bunnik (ECB).

MENINGEN VERDEELD PROVINCIE Over de brieven van de provincie blijven de meningen verdeeld. Net als BB, leest P21 er een bevestiging in dat de twee velden van samen 40 hectare binnen het provinciaal beleid passen. CDA en De Liberalen lezen de brieven anders en halen eruit dat de provincie niet meer dan 15 hectare mogelijk wil maken.

Inge Verhoef (P21) noemde beide plannen landschappelijk goed ingepast: ,,Wat dat betreft kunnen we voor beide zonnevelden een verklaring van geen bedenkingen afgeven.”

Namens het CDA gaf Leny Visser uiteindelijk aan: ,,Wij werken niet mee aan een keuze tussen de beiden velden. We gaan niet, net als De Liberalen, zonder argumenten alleen op basis van de getalletjes kiezen.” Dit betekent dat CDA tegen beide zonnevelden ging stemmen.

MEERDERHEID VOOR KLEINERE VELD Uiteindelijk is er als volgt gestemd: het veld van BHM solar van 15 hectare is aangenomen met instemming van P21, De Liberalen en BB. Alleen CDA stemde tegen. Het veld van 25 hectare van LC energy is afgewezen door de tegenstemmen van De Liberalen, CDA en BB - alleen P21 stemde voor.

De raadsfracties hebben afgesproken de kaders voor zonnevelden nog eens goed tegen het licht te houden, zodat die niet langer voor verschillende interpretaties vatbaar zijn. 

Druk overleg tijdens de vele schorsingen
Spandoek met oproep om samen te werken aan een alternatief plan
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie