Afbeelding

Meepraten in het Witte Kerkje over Het Klimaatboek

24 september 2023 om 13:30 Activiteiten

ODIJK Op woensdag 27 september om 19.30 uur wordt in de Meenthoek bij het Witte Kerkje ‘Het Klimaatboek’ besproken. ,,En we proberen daarbij ook te praten over wat we kunnen toepassen in Odijk. Iedereen is welkom om mee te praten, denken, ervaringen uit te wisselen en om hoop op te doen”, laat Barbara Plancken-Nell weten. Ook mensen die het boek niet hebben gelezen zijn welkom.

,,Als u niet al somber was van hoe het weer in de war is, dan wordt u het van ‘Het Klimaatboek’ van Greta Thunberg wel. De voorkant alleen al is onheilspellend (zie de afbeelding). Dit zijn de warning-stripes: een streepje per jaar voor de afgelopen ± 150 jaar. Hoe hoger de gemiddelde temperatuur, hoe roder de streep. Zo ziet een ramp in slow motion eruit. En dan komt het boek, een verzameling van bijdrages van mensen uit de hele wereld, met een opsomming van aspecten van het leven die door veranderend klimaat worden getroffen. Dat behelst dus bijna alles. Misschien niet verrassend, maar het blijft verontrustend te lezen dat processen waar ons bestaan van afhankelijk is ingrijpend veranderen. En vaak zonder dat we er rekening mee houden. 

HOOP

Staat u vaak stil bij permafrost, wolkenfeedback, de straalstroom? Het doel van het boek is informeren. Want daardoor wordt verandering mogelijk. En daarmee eindigt het boek toch hoopvol. Dat wil zeggen: hoop is wel iets dat je moet verdienen, hoop is actie ondernemen. Hoop is daarmee een beslissing geworden, het wordt niet gevonden, maar eerder gemaakt. En er schuilt alleen al hoop in dit boek: dat het gelukt is om zoveel verschillende mensen samen te brengen door, zoals Thunberg zelf zegt, ‘een stel maffe schoolkinderen’ is indrukwekkend. Wat zou er niet kunnen gebeuren wanneer we allemaal onze schouders eronder zouden zetten?”

Aanmelding/vragen: klaaskoop@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie