Hoe is het om blind te zijn? Dat was een van de ervaringen die tijdens Betrokken Kinderen werd aangeboden.
Hoe is het om blind te zijn? Dat was een van de ervaringen die tijdens Betrokken Kinderen werd aangeboden. Agnes Corbeij

Leerlingen uit Bunnik verbreden hun wereldbeeld bij Bartiméus, moskee en EHBO

22 februari 2023 om 09:57 Activiteiten

BUNNIK/ODIJK/ZEIST Kun je voetballen als je blind bent? Waarom dragen moslima’s een hoofddoek? Hoe vaak wordt een brandweerman uit zijn bed gebeld? In het kader van het project Betrokken Kinderen reisden honderden kinderen van de basisscholen van Bunnik, Odijk en Werkhoven langs een aantal organisaties, met als doel iets te leren over de wereld om hen heen, dichtbij. 

door Agnes Corbeij

Deelnemende organisaties waren de Brandweer Bunnik, de gemeentewerf, Bartiméus, Handje Helpen, De Schans, de moskee in Zeist en de Voedselbank. Ook bij iedere organisatie waren extra vrijwilligers aanwezig om de activiteit in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat het schema werd nageleefd. 

BLIND DROMEN

Bij Bartiméus mochten kinderen vragen stellen aan twee blinde vrijwilligers. ,Hoe was het om blind te worden?’ ‘Kunnen blinde mensen dromen?’ Veel kinderen stelden goede vragen en waren oprecht nieuwsgierig. Ook mochten ze ervaren hoe het is om iets te proeven, ruiken en voelen zonder te kijken. 

Het doel van het project is dat kinderen even uit hun eigen bubbel getrokken worden en dat is gelukt. Bij de Voedselbank mochten kinderen winkelen met een beperkt budget. Kun je de hele week eten van een klein bedrag? Ze dachten goed na over wat ze in hun mandje legden. Een van hen: ,,Het lukte wel, maar dan moesten we de hele week hetzelfde eten. Dat werden dus pannenkoeken. Best lekker. Maar weken achter elkaar zou ik er toch wel zat van worden.”

LAAGDREMPELIG

Ook een bezoek aan de moskee was voor de meeste kinderen indrukwekkend. Nadat de schoenen uitgetrokken waren, mochten ze binnen vragen stellen, oefenen met bidden en kregen ze een korte les Arabisch. Een van de leerkrachten: ,,Onze kinderen kennen deze doelgroep natuurlijk nauwelijks. Ik vind het heel goed dat onze leerlingen op deze manier heel laagdrempelig toch iets meekrijgen over de Islam en dat ze leren dat dit ook voor mensen heel dichtbij huis belangrijk is.”

Betrokken Kinderen werd voor de zevende keer georganiseerd door vrijwilligers Femke Dotman en Monique Wielink. Zij benaderden de organisaties en de scholen en zorgden voor een prachtig programma. Op de dag zelf hielpen nog tientallen vrijwilligers, van de organisaties en ouders van deelnemende kinderen, om de ingewikkelde logistieke operatie te begeleiden. Ook Kassing, die de bussen verzorgde, en AH Bunnik, die zorgde voor de lunch, droegen een flinke steen bij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie