't Uilegat aan de Burgweg in Odijk
't Uilegat aan de Burgweg in Odijk Agnes Corbeij

Fiets langs de vier oudste boerderijen van Odijk

31 augustus 2021 om 11:40 Activiteiten

ODIJK Over boerderij Het Burgje is de afgelopen jaren veel geschreven. Ook Hofstede de Beug kwam vaker in het nieuws. De boerderijen Uilegat en Vagevuur zijn minder bekend en worden nu voor het eerst opengesteld. De vier oudste boerderijen van Odijk zijn te bezichtigen met een begeleide fietstocht op Open Monumentendag zondag 12 september.  

De fietstocht is het initiatief van Bureau Ruimtekoers, een onderzoeksbureau dat is ingeschakeld door de gemeente. Hun opdracht is om de bestaande Odijkse bevolking te verbinden met de nieuwe en toekomstige inwoners, die er veel gaan komen wegens grootschalige nieuwbouw. 

FIETSTOCHT Een van de manieren waarop Ruimtekoers dit doel wil bereiken is de fietstocht. Zij hebben daarvoor dorpshistoricus Raymond Uppelschoten gevraagd een inleiding te geven over de boerderijen in boerderij Het Burgje, die midden in de nieuwbouwwijk staat en nog in verbouwing is. Uppelschoten vertelt over de vier boerderijen en daarna fietst hij met de hele groep langs de andere drie boerderijen.  


Archieffoto van Het Burgje in Odijk - RAZU in WbD

Op alle drie locaties kunnen deelnemers naar binnen, ze zijn deels opengesteld voor publiek. Het zijn allemaal laat-middeleeuwse boerderijen, die voor een deel hun achttiende-eeuwse uiterlijk nog bewaard hebben. Uppelschoten vertelt over de ontstaansgeschiedenis, de eigenaren en de veranderingen door de eeuwen heen. Ook de nieuwe rol van Het Burgje komt aan de orde. Het is gekocht door Annoek Louwers en Wilma Knol, die een flinke verbouwing uitvoeren.  

DE BEUG  Vandaar fietst de groep naar Hofstede de Beug, die wel eerder opengesteld was voor publiek. De oude boerderij heeft een belangrijke plek in de jonge geschiedenis van Odijk, doordat in de jaren zeventig het eerste jeugdwerk daar ontstond. Ook de toenmalige Scouting Odijk had haar eerste honk in Hofstede de Beug. Dirk Duijzer, de huidige eigenaar, vertelt over de renovatie van een aantal jaren geleden.


Archieffoto van Hofstede de Beug in Odijk - RAZU in WbD

Van de Beug fietst de groep naar Uilegat, de oude boerderij halverwege de Burgweg. Sinds 1966 is dat geen boerderij meer, maar pas de laatste jaren is de oude inrichting sterk aangepakt en met name het achterste gedeelte (‘de deel’) helemaal omgebouwd. Uilegat is voor een klein gedeelte opengesteld.


‘t Uilegat aan de Burgweg in Odijk - Raymond Uppelschoten

VAGEVUUR Tenslotte leidt de tocht naar de Achterdijk. Op de hoek met de Houtenseweg ligt boerderij Het Vagevuur. Ook die boerderij is sinds de jaren zeventig geen agrarisch bedrijf meer en fors verbouwd. Maar met name de voorkant laat nog zien wat voor hofstede het geweest is. In de naastgelegen boerderij wordt de tocht afgesloten met een drankje.


‘t Vagevuur aan de Achterdijk in Odijk - Raymond Uppelschoten

Van de boerderijen krijgen de deelnemers details over de geschiedenis vanaf de middeleeuwen. De Beug bestond waarschijnlijk al in 1301, Het Burgje in ieder geval in 1586. De gebouwen die er nu staan zijn van later datum en hebben allemaal hun eigen specifieke kenmerken. Op deze unieke fietstocht leren de deelnemers een stuk van de Odijkse geschiedenis kennen dat normaal gesproken verborgen blijft, want de boerderijen zijn buiten deze zondag niet toegankelijk. 

AANMELDEN Twee groepen fietsers kunnen zich aanmelden. Groep 1 start om 13:00 en is om 15.30 klaar. Groep 2 start om 13.30 en is om 16.00 klaar. De start is bij Boerderij Het Burgje, Weteringsdijk 6, 3984 LL Odijk. Aanmelding is verplicht en kan via www.kersenweideodijk.nl/werkplaats


Schilderij van Het Burgje - De Kruijff

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie