SV Odijk JO10 - Ajax JO9
SV Odijk JO10 - Ajax JO9 Yvon Horst

SV Odijk wint verrassend met 22-2 van Ajax

Voetbal

ODIJK SV Odijk Jongens onder 10 jaar speelden zaterdag een bijzondere wedstrijd, tegen de jongens onder 9 jaar van Ajax. Uiteraard was de spanning hoog voor de wedstrijd, maar dat bleek al snel onnodig. Na tien minuten stond Odijk met 6-0 voor en in ontspannen sfeer liepen zij uiteindelijk uit naar 22-2. 

door Agnes Corbeij

De jongens onder 10 jaar van SV Odijk spelen Hoofdklasse A, de hoogste klasse die mogelijk is voor deze leeftijd. Dit is een unicum voor de vereniging. Chris Wetemans is vader van een van de spelers en coacht de jongens. ,,Er zitten toevallig een paar hele goede spelers in deze groep en de rest trekt zich daaraan op. Dat is prachtig om te zien.”

ZO NORMAAL MOGELIJK Eerder speelden de jongens al tegen een betaald voetbalclub, dichterbij huis, FC Utrecht. Die jongens waren wel een jaar jonger dan de jongens van Odijk, net als nu bij Ajax het geval was. Dat komt omdat de teams in de Hoofdklasse worden ingedeeld naar sterkte, niet naar leeftijd. Ook die wedstrijd werd gewonnen, met 10-6. Chris doet zijn best om de wedstrijd zo normaal mogelijk in te gaan. ,,We trainen niet anders dan andere weken, we proberen de spanning laag te houden.” 

Toch zorgde de wedstrijd tegen Ajax wel voor spanning vooraf. Thijs: ,,Ik was wel zenuwachtig. Maar dat was weg toen we 6-0 voor stonden. Wij waren veel meer aan het voetballen, zij speelden anders.” Chris was ook verrast over de manier waarop Ajax de wedstrijd in ging. ,,De uitslag is voor hen echt niet belangrijk. Ze zien elke wedstrijd als een training.”

OVER DE KEEPER HEEN Dat was te zien doordat de keeper mee moest voetballen. Chris: ,,Ze willen dat de keepers van kleins af aan leren mee te voetballen. Daardoor stond hij steeds heel ver uit zijn goal en gooiden onze jongens de bal er netjes overheen.” Ook de veldspelers hadden duidelijk een opdracht. Chris: ,,Ze gaven steekpasses en de aanvallers moesten daaruit scoren. Maar vaak zat een van ons er wel tussen en werd de bal onderschept.”

Thijs speelt meestal rechts op het middenveld, maar kan ook links spelen. Het eerste kwart stond hij op doel. ,,Ik heb zaterdag twee keer gescoord. Als keeper heb ik een goede pass gegeven op Liam, die hij erin schoot.” Ook Tijmen heeft lekker gespeeld. ,,Ik scoorde zes keer.” Voor de jongens is voetbal heel belangrijk. Tijmen: ,,Ik voetbal iedere dag na schooltijd met mijn vrienden.”      

VER WEG Omdat er weinig jongens van deze leeftijd zijn die op dit niveau mee kunnen doen, moeten de jongens en hun ouders soms ver rijden. Chris: ,,Volgende week moeten we naar Heerhugowaard, dan zijn we een uur en een kwartier onderweg.” Toch hebben de jongens daar geen problemen mee. Tijmen: ,,We zitten dan gewoon te dansen op de achterbank.”

Op dit niveau staan er ook scouts van betaald voetbalclubs langs de lijn af en toe, zo ook afgelopen zaterdag. Tijmen: ,,Ik wil graag profvoetballer worden, dus ik hoop dat ik uitgekozen wordt.” 

SV Odijk JO10 - Ajax JO9
SV Odijk JO10 - Ajax JO9
advertentie