Mia van Niekerk uit Bunnik schreef een boek over haar oom Han van Niekerk, seiner op mijnenveger MS Marken I in de tweede wereldoorlog.
Mia van Niekerk uit Bunnik schreef een boek over haar oom Han van Niekerk, seiner op mijnenveger MS Marken I in de tweede wereldoorlog. Mia van Niekerk

Bunnikse Mia van Niekerk presenteert boek in coronatijd

12 maart 2021 om 08:00 Nieuws en

BUNNIK Mia van Niekerk uit Bunnik presenteert op 26 maart haar boek ‘Mijnenvegen tegen wil en dank’. Oorspronkelijk stond er op 3 mei 2020 al een presentatie gepland van dit bijzondere werk op de mijnenveger Bernisse, die op dat moment in de haven van Zaltbommel zou liggen. Helaas kon dat vanwege de pandemie niet doorgaan. Van Niekerk: ,,Ook nu, bijna een jaar later, kan een presentatie zoals we die voor ogen hadden nog steeds niet plaats vinden. We willen het niet nog langer uitstellen, en hebben een alternatief gevonden, waarbij op 26 maart het eerste exemplaar in een klein gezelschap aangeboden gaat worden op het kantoor van de mijnendienst in Den Helder aan chef-staf KLTZ Peter Baars.”

‘MIJNENVEGEN tegen wil’ en dank vertelt het persoonlijke verhaal van Han van Niekerk, seiner op mijnenveger MS Marken I in de tweede wereldoorlog en geeft een indruk van algemene maritieme zaken op een mijnenveger in oorlogstijd. Daarnaast verhaalt het over een rooms-katholieke familie in de jaren veertig en hoe in die tijd werd omgaan met rouw en verlies.  Mia van Niekerk schetst een mooi beeld van deze belangrijke periode in onze vaderlandse geschiedenis.

Han van Niekerk gaat in 1939 in dienst en wordt seiner op een mijnenveger. In 1944 loopt zijn schip voor de kust van Engeland op een mijn en komt hij samen met bijna de gehele bemanning om.

BIDPRENTJE Als klein meisje raakte Mia van Niekerk in de ban van het bidprentje van deze jongen, haar oom, waar eigenlijk nooit iemand over sprak. Na de dood van haar ouders komt er een mapje tevoorschijn met documenten, brieven, foto’s en Rode Kruisberichten over hem. Dan besluit ze de stilte rondom hem te verbreken en uit te zoeken wat er is gebeurd.

Haar onderzoek wordt steeds breder. Wat hield zijn werk als seiner in? Hoe waren de omstandigheden aan boord van een mijnenveger? Hoe werd er omgegaan met censuur?

Het resultaat is meer dan een individueel verhaal. Het is een mix geworden van feiten, geschiedenis, de belevenissen van een jonge jongen op een oorlogsschip en Mia’s eigen zoektocht.

Het is een geschiedenis die in zeer veel varianten in vele families plaatsgevonden heeft in een oorlog die we nooit mogen vergeten.

'Mijnenvegen tegen wil en dank.'
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie