2016: Een jaar met video en verdraagzaamheid

7 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Agnes Corbeij

ODIJK De Nieuwsjaarreceptie van de gemeente Bunnik van vorige week dinsdag werd zeer goed bezocht. De warmte werd een dame zelfs even te veel, zij werd onwel tijdens de toespraak van de burgemeester. Gelukkig was ze snel weer op de been en kon de avond gewoon doorgang vinden. Veel aanwezigen hadden goede voornemens op professioneel gebied.

Voor wijkagent Martin de Bruin wordt het een bijzonder jaar. Na 46 jaar bij de politie, waarvan 44 jaar in Bunnik, stopt hij in juli als wijkagent, om met pensioen te gaan. "Voor het laatste half jaar heb ik geen speciale doelen. Ik ga gewoon door zoals de eerste 45 jaar." De andere wijkagenten Ruud de Bruin en Pascal Tatuhey blijven voorlopig zitten waar zij zitten. Ruud: "We blijven gefocust op de inbraken, waarvan we het aantal al aardig terug hebben gebracht de afgelopen jaren. Ook de auto-inbraken blijven een punt van aandacht."

RMN Jan Jansen stopte in maart 2014 al met zijn werk op de gemeentewerf. Tenminste, op papier. "Ik was al snel daarna weer aan het werk op de werf. Stilzitten kan ik niet. Ook dit jaar heb ik alweer een aantal dagen gewerkt en als het gaat ijzelen, mag ik de weg weer op met de strooiwagen." Toch denkt Jan dat er dit jaar wel eens verandering in kan komen. "We vallen nu onder RMN (red.: Sinds 1 januari besteedt de gemeente verschillende taken uit aan het Reinigingsbedrijf Midden Nederland). Deze nieuwe baas gaat anders te werk."

Wie er ook anders te werk gaat in 2016, zijn de vrijwilligers van Slotstad RTV. Voor het eerst waren zij bij de receptie aanwezig met een camera en werden de beelden, na montage, uitgezonden. Een van de vrijwilligers bij deze lokale zender is Agnes Laurens uit Odijk. "Het is de bedoeling om komend jaar meer met bewegend beeld te gaan doen. We komen niet met de camera naar alle raadsvergaderingen, daar blijven we met de radio actief, maar bij activiteiten zoals bijvoorbeeld Bunniks Mooiste, hopen we televisiereportages te gaan maken."

NIEUWE INWONERS Tijdens de nieuwjaarsreceptie worden de nieuwe inwoners van de gemeente traditiegetrouw apart uitgenodigd en toegesproken. Een van hen was Simon (26). Hij kwam in juli in Bunnik wonen, op 't Woerel, samen met zijn vriendin Loes. Het bevalt ze prima. "De omgeving is prachtig en de lijntjes zijn kort hier. We komen uit Den Haag en daar waren we gewend aan veel lagen. Toen we ons afvroegen waar we grof vuil van onze verbouwing kwijt konden werd gewoon gezegd: 'Breng maar even langs.' Dat is toch prachtig."

Onder de nieuwe inwoners was ook ten minste een vluchteling. Anneke Visscher, coördinator van Vluchtelingenwerk-Samenspraak Bunnik verwacht een druk jaar. "De officiële taakstelling is nu 18 voor de eerste helft van het jaar. Maar veel gemeenten geven aan meer vluchtelingen op te nemen dan de officiële taakstelling. Of de gemeente Bunnik dat ook gaat doen, weet ik nog niet. Er zijn tot nu toe drie woningen aangeboden in de gemeente, dus daar zijn we erg druk mee."

VIDEO Tijdens zijn Nieuwjaarsspeech maakte Ostendorp voor het eerst gebruik van bewegend beeld. Hij liet een Youtube-filmpje zien waarop een man met een verstandelijke en lichamelijke beperking optreedt met het Metropoolorkest, tijdens het KNOOP-Gala van Fonds Verstandelijk Gehandicapten. Het optreden had diepe indruk achtergelaten op Ostendorp. "Dit opende mijn ogen, het laat me niet los. Vooral de woorden: 'Praat niet over me, maar met me. Sta niet boven me, naar naast me.' Laten we die woorden ter harte nemen en zo met elkaar omgaan."

De gehele speech is terug te lezen op de website van de gemeente. Daar is ook een verkorte videoboodschap te lezen voor inwoners. Ook dat is voor het eerst.

Foto:

Voor het eerst liet burgemeester Hans Martijn Ostendorp een video zien tijdens zijn Nieuwjaarsspeech. Hij plaatste ook een videoboodschap op de website. (foto: Agnes Corbeij)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie