Gijs van Vaerenbergh - Monument voor de waterlinie.
Gijs van Vaerenbergh - Monument voor de waterlinie. Johnny Umans

Kunstwerk vestigt aandacht op waterliniegebied Laagraven

24 november 2021 om 14:00 Kunst & cultuur

HOUTEN Oplettende automobilisten en fietsers hebben het nieuwe kunstwerk op het talud langs de A12 bij Houten vast al zien staan. Het verbeeldt een sluis die de aandacht vestigt op het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Laagraven. Het kunstwerk staat bij de Koppelbrug, een fietsbrug over de A12 vlakbij afslag Laagraven en knooppunt Lunetten. Het kunstwerk werd op 23 november digitaal onthuld door gedeputeerde Rob van Muilekom.

Rob van Muilekom: ,,Dit imposante kunstwerk verwijst naar de vele sluizen die het oeroude verdedigingssysteem van de Hollandse Waterlinies mogelijk maakten. Het is een markering van ons bijzondere UNESCO-werelderfgoedgebied. We willen de waterlinie zoveel mogelijk in het landschap zichtbaar maken en de bijbehorende verhalen vertellen.”

SLUIZEN Met de sluizen van het waterlinie-verdedigingssysteem konden stukken land onder water worden gezet, ofwel ‘geïnundeerd’, om de vijand tegen te houden. Het kunstenaarsduo van het bedrijf van Gijs Van Vaerenbergh heeft dit prachtig vormgegeven met hun kunstwerk dat is opgebouwd uit één component, een stalen koker. Van Vaerenbergh: ,,Van veraf zie je de contouren van de sluis, van dichtbij zie je als het ware de pixels waarmee het is opgebouwd. Zo heb je een andere ervaring als je het werk ziet als automobilist vanaf de snelweg dan als je het ziet als wandelaar of als fietser vanaf Laagraven.”

STEEDS MEER TE BELEVEN Het culturele erfgoed in het waterliniegebied van Laagraven is nog niet zo bekend, omdat het voornamelijk een inundatiegebied is. Het waterliniekarakter wordt in dit gebied steeds meer blootgelegd en er valt steeds meer te beleven. Zo zijn de toegankelijkheid en de levendigheid met de aanleg van wandel- en fietsroutes en het Toeristisch Overstappunt Laagravense plassen vergroot.

De provincie Utrecht blijft de kwaliteit van het waterliniegebied in Laagraven verder ontwikkelen met het erfgoed als inspiratiebron. ,,Zo willen we de zichtbaarheid en beleefbaarheid van dit landschap met haar militaire erfgoed te versterken.”

De provincie laat weten trots te zijn op de totstandkoming van dit kunstwerk. ,,Er is goed samengewerkt en medewerking verleend door recreatieschap Stichtse Groenlanden, Rijkswaterstaat, Down Under en de gemeenten Houten en Nieuwegein. BPD Cultuurfonds ondersteunde de realisatie van het kunstwerk.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie