De cast van het theaterstuk Volhoofd: Siebe, Morris, Rozanne, Astrid, Demi en Julius.
De cast van het theaterstuk Volhoofd: Siebe, Morris, Rozanne, Astrid, Demi en Julius. BO!NK Theater.

Pilot Volhoofd is afgerond

27 april 2022 om 14:30 Cultuur

BUNNIK De afgelopen weken mochten drie scholen uit de gemeente Bunnik meedoen aan de pilotversie van Volhoofd. Met ‘Leren van kunst’ als rode draad zijn kunst, theater en creativiteit de voertaal van dit project. Na het uitvoeren van de pilot is het team van Volhoofd nog meer vastberaden om de mentale gezondheid op deze kunstzinnige wijze bespreekbaar te maken met kinderen en jongeren in een vervolgproject.

De pilot heeft zich gericht op groep 7 en 8 van de basisschool. Kinderen doorliepen verschillende onderdelen, zoals het zien van theater, kunstenaar zijn voor een dag plus de kind- en ouderavonden. Het team van Volhoofd, een samenwerking tussen Muniek, Jongerenwerk de Schoudermantel en BO!NK Theater, wilt samen emoties normaliseren en kinderen ondersteunen in het gewone leven. Monique van Wielink, initiatiefnemer, zegt: ,,In deze volle wereld moeten we veel en ontstaat er snel een vol hoofd. Maar soms is het ook oké om niet oké te voelen. Het is normaal om emoties te ervaren. Begrip en zelfacceptatie kan een hoofd minder vol maken.”

Voelen, ervaren, zien, beleven en maken. Samen met kunstenaars hebben de kinderen hun eigen verhaal rondom het thema onderzocht. Margo Jungerius, pedagoog en onderzoeker, legt uit: ,,We willen juist loskomen van het gesproken woord. Woorden zijn de taal van onze hersenen. Maar we leren niet alleen in ons hoofd. We leren door alle zintuigen in te zetten.” Met woorden als taal van de hersenen dan is kunst volgens dit project de taal van onze zintuigen. Op basis van deze creatieve zoektocht is een eindproduct gemaakt.

TROTS Cato 12 jaar uit groep 8 van de Barbaraschool is erg enthousiast over haar deelname: ,,Ik kon over mijn onderwerp lekker en open ‘praten’.” Koen, 12 jaar uit groep 8 van de Bongerdschool deelt haar enthousiasme: ,,Ik kon helemaal mijzelf zijn!” Beiden zijn enorm trots op de eindproducten.

Pilot Volhoofd is een voorloper op het project Volhoofd met als doel; de samenwerking, de werkwijze en de behoefte te onderzoeken van dit project. Dit kan na reflectie van deze pilot binnen de gemeente Bunnik breed worden ingezet op scholen en andere locaties waar jongeren zich bevinden.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie