Niet alleen ouderen moeten beter geholpen met een lokaal hitteplan.
Niet alleen ouderen moeten beter geholpen met een lokaal hitteplan. RTV Utrecht

Alle Utrechtse gemeenten in 2023 een hitteplan

11 april 2022 om 15:42 Natuur en milieu

‘Als we nu beginnen zijn we nog op tijd’

UTRECHT Volgend jaar moeten alle gemeenten in de provincie een hitteplan hebben. Dat is de wens van gedeputeerde Mirjam Sterk. Zij wil dat op lokaal niveau wordt ingegrepen bij een hittegolf. Op die manier moeten onder andere kwetsbare inwoners beter worden beschermd tegen langdurige warmte.

Sterk wil graag dat gemeenten voorbereid zijn op hete zomers, zoals we die in 2019 en 2020 hadden. ,,En dan zorgen dat met name kwetsbare en oudere burgers goed beschermd zijn.” Ze denkt dan bijvoorbeeld aan een opvangplan voor mensen waar het thuis te heet wordt en betere informatievoorzieningen.

Een nationaal hitteplan is er al sinds 2007 en richt zich voornamelijk op het tijdig waarschuwen voor een lange periode dat het warm wordt. Het lokale hitteplan is een verbeterslag op de nationale versie. Madeleen Helmer van Klimaatverbond maakt zich al sinds de komst van het nationale hitteplan hard voor een lokale aanpak. ,,Waarbij het de bedoeling is dat steeds meer maatschappelijk organisatie betrokken zijn, die kennen de doelgroepen veel beter. Bijvoorbeeld de thuiszorgorganisaties bij ouderen.”

Niet alleen ouderen moeten beter geholpen met een lokaal hitteplan. ,,De armste buurten zijn de warmste buurten”, zegt Helmer. ,,Omdat je daar een opstapeling van veel risico’s hebt: stenen wijken, kwetsbare woningen van woningcoörporaties, slecht geïsoleerd.” En dan wonen er vaak ook kwetsbare doelgroepen.

DRINK WATER Wat komt er in het lokale hitteplan? Gedeputeerde Sterk: ,,Als het echt heel heet is kunnen we een soort opvangplan klaar hebben, een plek hebben waar mensen naartoe kunnen voor wie het thuis heel heet is.” Bovendien moeten mensen worden geïnformeerd: drink genoeg water, blijf binnen, doe de zonwering naar beneden. ,,En zorg dat je op elkaar let, op je buren bijvoorbeeld als je weet dat daar kwetsbare mensen wonen.”

Dat zo’n plan nodig is, staat inmiddels buiten kijf. Het RIVM gaat al uit van tweehonderd extra doden door toenemede hitte per jaar, zegt Helmer. ,,Dus eigenlijk per zomer. De twee zomers met hele heftige hittegolven waren het er vier- tot vijfhonderd.” En dan zijn er ook nog de duizenden ziekenhuisopnames. ,,Reden genoeg om daar gericht wat aan te doen.”

ROEPENDE IN DE WOESTIJN Helmer maakt zich al jaren sterk voor een uitgebreidere aanpak van de klimaatproblemen, maar waande zich vaak een roepende in de woestijn. Maar zoals waarschuwingen voor pandemiën pas in acht werden genomen na de uitbraak van corona, krijgen klimaatmaatregelen pas meer ruimte na verstikkende zomers.Waarom wordt er dan niet eerder geluisterd? ,,Mensen gaan pas echt gaan lopen als ze zelf ook merken wat de gevolgen zijn als je het niet goed regelt”, zegt gedeputeerde Mirjam Sterk. Ze wijst ook op de dodelijk hittegolven die het Amerikaanse Portland afgelopen jaar teisterden. ,,Ik denk dat daardoor mensen meer zijn wakker geschud van: wacht even, we moeten er meer aan doen.”

[Lees meer op www.bunniksnieuws.nl.

(Bron: RTV Utrecht)

,,Je weet gewoon dat het een keer gaat komen. Ik heb er nooit last van gehad dat het genegeerd werd”, zegt Madeleen Helmer. ,,Het geldt voor meer klimaatrisico’s, dat er door mensen wordt gezegd: het valt wel mee. Maar wij die de rapporten lezen weten dat het niet mee gaat vallen.”

Genoeg gesomberd. ,,Als we vandaag beginnen zijn we zeker nog op tijd”, zegt Sterk. De provincie staat klaar om samen met gemeenten, zorginstellingen en woningcoörperaties te zorgen dat die plannen op tijd klaar zijn. Helmer van het Klimaatverbond ziet als gemeenten eenmaal aan een hitteplan beginnen, dat het er zo is. ,,Alleen het beginnen is moeilijk.”

En dan weer verder met het klimaatproof maken van de samenleving, bijvoorbeeld door steden groener te maken. ,,Hoe het verder moet is helemaal geen onaantrekkelijke samenleving”, zegt Helmer van het Klimaatverbond. ,,Een groene wijk waarin we meer op elkaar letten, dat is niet zo naar. We doen alsof het zo moeilijk is, terwijl het wel meevalt.” 

(Bron: RTV Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie