Afbeelding
Foto: Pixabay

Het gebruik van een krimptang

17 maart 2022 om 12:07 Partnercontent

Voor iemand die in de ICT werkt, of gewoon graag zelf alles regelt wat te maken heeft met internet aansluitingen en kabel management, is een RJ45 tang of een krimptang een must-have in de gereedschapskoffer. Zoals bij de meeste gereedschappen, zijn er verschillende uitvoeringen van de krimptang te krijgen. Maar net als bij een hamer of schroevendraaier geldt: mocht je het vaak willen gebruiken, ga dan voor een goede kwaliteit variant, van bijvoorbeeld metaal in plaats van kunststof. In de praktijk zul je het vaakste de RJ45 krimptang nodig hebben, maar wanneer je veel werkt met UTP kabels of andere connectoren, dan kan een universele krimptang aan te raden zijn. Voor sommige specifieke kabels heb je echter een specifieke tang nodig.

Gemak boven alles

Omdat er ook steeds meer mensen zijn die kabelmanagement zelf willen kunnen regelen, zijn er gemakkelijke connectoren van de Cat5 en Cat6 te koop. Bij deze exemplaren kun je eenvoudig een andere krimptang gebruiken. Het voordeel van deze aansluitingen is namelijk dat de verschillende aders die in de kabel zitten, op een vaste volgorde uitsteken. Als je niet precies weet hoe en wat, is dit een groot voordeel, omdat hierdoor de volgorde en verbinding altijd klopt. Door een specifieke krimptang of RJ45 tang te gebruiken, worden deze uitstekende aders aan de voorzijde direct netjes afgewerkt, zodat je hier niet nog apart over na hoeft te denken.

Welke krimptang heb ik nodig?

Verschillende soorten kabels hebben verschillende soorten samenstellingen. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar het aantal ingangen en contactpunten. De meest voorkomende netwerkkabels hebben een 8-aderige kabel, dit houdt in dat er 4 aderparen in zitten die de verschillende data deeltjes verplaatsen van a naar b. Om deze kabel te kunnen krimpen, heb je een RJ45 krimptang nodig. Er zijn echter nog enkele netwerkkabels die een RJ12 connector hebben, deze heeft 6 ingangen en contactpunten. Dit betekent dan dus ook dat de kabel 6 aders heeft. Wat vrij logisch is, is dat je hiervoor dan een RJ12 krimptang gebruikt. Twee andere veel voorkomende krimptangen zijn iets minder logisch: voor bijvoorbeeld ADSL, telefoon of modem kabels worden connectoren gebruikt met 6 ingangen en 4 contactpunten. Hierbij wordt de RJ11 krimptang gebruikt. Tot slot zijn er nog connectoren die gebruikt worden voor telefoonhoorns, deze gebruiken een RJ10 krimptang.

Kabelmanagement

Wanneer je een thuiswerk plek hebt, merk je waarschijnlijk al snel dat er steeds meer snoeren tevoorschijn komen. Stroomaansluitingen van de pc, van het scherm en misschien ook nog wel van losse apparaten en opladers. Daarnaast nog losse attributen zoals toetsenborden, muizen en internetkabels. Om al deze kabels maar overal te laten hangen, kan al snel heel rommelig overkomen. Gelukkig zijn er allerlei opties om te werken aan kabelmanagement. Dit houdt simpelweg in om de kabels zo weg te werken, dat ze niet meer storend zijn voor het oog. Voor sommige mensen is het al genoeg om een soort “goot” aan de onderkant van het bureau te bevestigen en hier de kabels in te leggen. Natuurlijk ook handig!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie