Vrijwilligers van landgoed Oostbroek tijdens een familiedag.
Vrijwilligers van landgoed Oostbroek tijdens een familiedag. Gerard Loeber

De vrijwilligers van Landgoed Oostbroek

10 maart 2022 om 14:00 Maatschappelijk

BUNNIK Landgoed Oostbroek vormt een oase van rust tussen de drukte van de A28 en het UMC Utrecht. Op het landgoed zijn twee korte wandelroutes uitgezet waarvan er een geschikt is voor rolstoelen en kinderwagens. De geschiedenis van het landgoed begint al in 1122 als Bisschop Godebald de Kromme Rijn laat afdammen bij Wijk bij Duurstede. Op de plek waar nu Oostbroek ligt sticht de bisschop de benedictijner abdij Sint-Laurens. De naam Oostbroek stamt uit die tijd. ‘Broek’ staat voor moerassig gebied en ‘oost’ voor de ligging ten oosten van Utrecht. Landgoed Oostbroek maakt onderdeel uit van het Utrechts Landschap.

door Lia van der Heijden

Vanuit het Maxima ziekenhuis is een wandelpad naar Oostbroek aangelegd. Als de margrieten bloeien is het een prachtige route, je loopt door een zee van wit/gele bloemen op weg naar de oranjerie. Veel ziekenhuis medewerkers maken dankbaar gebruik van dit mooie pad tijdens hun pauze. Bezoekers van het ziekenhuis zijn blij om even met hun familie te ontspannen en het winkeltje van Oostbroek te kunnen bezoeken. Het winkeltje wordt gerund door een groep van 35 vrijwilligers, die op mooie dagen de handen vol hebben om iedereen van koffie en thee te voorzien. Tijdens schoolvakanties is het een drukte van belang als ouders met hun kinderen de ‘heksenpad’-route willen lopen en daarbij mag een echte heksenbezem natuurlijk niet ontbreken. Vanaf april mogen de kinderen weer waterdiertjes bestuderen en krijgen zij hiervoor een speciale onderzoekersset mee. Er in het winkeltje nog meer te beleven: er is fruit te koop wat geteeld wordt op het landgoed, er zijn jams, wildernisvlees en er zijn kleine cadeautjes te verkrijgen. Je kunt er ook veel informatie te vinden over de natuur of historie van Oostbroek en omliggende gebieden. De opbrengst komt ten goede aan het Utrechts Landschap. Het winkeltje is dinsdag tot en met vrijdag open van 12.30 tot 15.30 en zaterda en zondag van 11.00 tot 16.30 uur.

KLOOSTERTUIN Maar liefst 900 jaar geleden werd het landgoed gesticht, de eerste akte is van 14 maart 1122. Dit jaar bestaat ook het Utrechts Landschap 95 jaar. Natuurlijk wordt er gedurende het komend jaar aandacht besteed aan deze belangrijke gebeurtenissen. Op dezelfde plek als eeuwen geleden ligt nog steeds een kloostertuin. Er is een hoogstamboomgaard met oud-hollandse fruitrassen en langs de kloostermuur groeit leifruit. Ook een kruidentuin met vlindertuin ontbreekt niet. Iedere woensdagmorgen is er een groep actieve vrijwilligers bezig om deze tuin te onderhouden. Vrijwilliger Ank vertelt: ,,Wij zouden nog wel enkele mensen met een goede plantenkennis kunnen gebruiken.” Er wordt flink aangepakt op woensdag, maar er is ook zeker tijd voor ontspanning na afloop.”

FAMILIEDAG Wat is de kracht van Oostbroek ? Bezoekster Miek vertelt: ,,Vroeger ging ik hier al met mijn ouders naar toe, nu kom ik hier weer met kleindochter Jasmijn om de sneeuwklokjes te bewonderen.” Winkel medewerker Jeanine: ,,Het kleinschalige, gemoedelijke, het contact met mensen is voor mij erg belangrijk.” 

Binnenkort organiseren de vrijwilligers weer een familiedag op zondag 10 april van 11.00 tot 16.00 uur er zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen.

Info via www.utrechtslandschap.nl.

Vrijwilligers van Landgoed Oostbroek tijdens een familiedag.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie