Afbeelding
Screenshot

Odijk-west vanavond in het Open Huis; 1000 woningen te gast in het landschap

18 maart 2021 om 08:08 Politiek

ODIJK Voor de 1000 woningen die ten westen van Odijk worden gebouwd heeft de gemeente een Integraal Programma van Eisen (IPvE) opgesteld. Op donderdag 18  maart om 20 uur staat dit op de agenda van het Open Huis. De naam van deze wijk wordt Kersenweide. Plannen maken voor een nieuwe woonwijk is een tijdrovende zaak; de verwachting is dat het tot minimaal 2024 kan duren voordat de bouw start.

door Kuun Jenniskens

In het IPvE staan de belangrijkste uitgangspunten voor de nieuwe woonwijk. Zo wordt de Kersenweide een wijk met duurzame en zoveel mogelijk energie-en klimaat neutrale woningen. Het worden levensloopbestendige woningen voor jong en oud. De omgeving moet aantrekkelijk worden ingericht en de gemeente let op dat mensen er gezond kunnen wonen. 

Landschapselementen zoals waterlopen, boomgaarden en kavelgrensbeplantingen blijven overeind en worden onderdeel van de openbare ruimte. Het idee is om zo een verbinding te creëren met het buitengebied. Tegenover het omringende groene weidse landschap wordt de Kersenweide omschreven als ‘woningbouw die te gast is in het landschap’. 

In de wijk zal worden verwezen naar waardevolle archeologische vindplaatsen - er zitten nogal wat bodemschatten onder de klei. Er komt ruimte voor kunst in de openbare ruimte, en het is de bedoeling zo weinig mogelijk auto’s in te straatbeeld te zien.

Ander uitgangspunt is dat de fiets de hoofdrol krijgt - de auto is te gast en dat betekent niet harder rijden dan 30 kilometer per uur. Er komen goede verbindingen naar openbaar vervoer, en met werklocaties, voorzieningen en recreatiegebieden. De Kersenweide zelf krijgt geen voorzieningen - het zal hiervoor gericht zijn op het huidige Odijk. Ook al volgt er nog wel een onderzoek op het punt van een basisschool, en ook een huisarts zou er zich kunnen vestigen.

Het woningbouwprogramma omvat 30% sociaal, 40% middencategorie en 30% duur. De scheiding tussen middencategorie en duur ligt bij 320.000 a 350.000 euro VON. Dat betekent dat 70% (= 700 woningen) onder de 350.000 euro valt.

Over dit IPvE is tijdens een webinar van 25 januari met een groep belangstellenden gesproken. Tijdens deze avond is het idee van een HUB voor pakketdiensten geopperd, zodat busjes niet continue door de wijk toeren.

Via de projectpagina www.bunnik.nl/odijkwest kunnen inwoners op de hoogte blijven over deze omvangrijke operatie. Het Open Huis van vanavond is te volgen via Bunnik.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie