Starters, vitale ouderen en gezinnen worden als doelgroep genoemd
Starters, vitale ouderen en gezinnen worden als doelgroep genoemd Webinar gemeente Bunnik

Webinar over Odijk west; bouwen voor politieagent en verpleegkundige

29 januari 2021 om 11:08 Nieuwbouw

ODIJK Ongeveer 160 mensen woonden dinsdagavond een webinar bij over de 1000 woningen die ten westen van Odijk worden gebouwd. De gemiddelde huizenprijs in Bunnik ligt momenteel op 5 ton. Om ook de verpleegkundige en de politieagent uit deze regio aan een woning te helpen, zo zei wethouder Ali Dekker (Liberalen), bouwen we in de nieuwe wijk 70 procent van de woningen in het lage en midden segment.

door Kuun Jenniskens

Wethouder Ali Dekker kwam bij aanvang met een filmpje in beeld. Ze refereerde aan de uit de pan rijzende huizenprijzen en zei dat daarom de insteek is om in Odijk west betaalbaar te bouwen. Er komt een programma met 300 sociale huurwoningen, 100 middenhuurwoningen (tot 850 euro) en 300 koopwoningen tot 310.000 euro. Samen komt dat neer op 70 procent voor lage en midden inkomens. Dekker: ,,Daarnaast wordt het een fietsvriendelijke duurzame wijk, goed ingepast in het landschap.” 

CHATBOX NIET OPENBAAR Deelnemers aan de webinar konden in de chatbox vragen stellen en er waren ambtenaren in de chat aanwezig om deze te beantwoorden. Deze chat was niet openbaar. Op een fysieke bijeenkomst raken bezoekers met elkaar aan de praat, en die gelegenheid bood de gemeente niet tijdens de webinar door de chat open te stellen. Vragen vanuit de chat werden soms ook ‘live’ beantwoord, maar ook later via de mail van een antwoord voorzien. Dat maakt het onmogelijk om te peilen wat er precies speelt en welke vragen er leven. De gemeente kreeg zo alle gelegenheid haar eigen boodschap te zenden. Leuk waren de polls tussendoor, dat gaf iets van voeling van hetgeen er onder de deelnemers leeft.

PROJECT MET LANGE ADEM De gemeente maakt gebruik van een mooie webinar tool en de presentatie was goed. De presentator corrigeerde zichzelf toen ze zei dat de planvorming in 2009 was gestart: ,,Excuus, ik bedoel 2019.” Dat excuus was behoorlijk overbodig, gezien het feit dat deze 1000 woningen al sinds 2005, met een motie vanuit het CDA, op de agenda staan. In een eerder stadium - toen het project op een gegeven moment ‘Een nieuwe wijk voor Odijk’ was gaan heten, waren participatie en planvorming vergevorderd - tot de economische crisis van 2012 roet in het eten gooide en het bouwplan de ijskast in ging.

Van de ‘aanwezigen’ zijn er 15 mensen bij die zelf in de nieuwbouwwijk willen gaan wonen; 28 mensen kennen iemand die hier graag wil wonen; en voor 22 mensen geldt allebei. Een meerderheid van 81 mensen (55 procent) wil er niet wonen maar keek uit belangstelling.

Voor uitleg komt Rob Hoksbergen veelvuldig aan het woord. Bij de gemeente is hij proces en projectmanager Odijk west en eindverantwoordelijk voor de nieuwe wijk. ,,De wijk krijgt een dorpse invulling met overwegend laagbouw. Incidenteel zal er in 3 tot 4 bouwlagen worden gebouwd. Het gros van de woningen wordt grondgebonden, met veel variatie en afwisseling.” Het wordt een 30 km gebied met smalle straatjes, ook dat maakt de wijk dorps. Bij het ontwerp van de wijk wordt ingezet op het gebruik van fiets en openbaar vervoer.

TUNNELS OF BRUGGEN De gemeente blijft zich volgens Hoksbergen inzetten voor het omleggen van de N229, maar dat ligt op het bordje van de provincie. De gemeente zou willen dat de N229 via het zuiden naar het westen gaat lopen, om dan westwaarts op de A12 aan te sluiten. Hoksbergen: ,,Dit is een uitermate lang proces. Voordat de oplevering van de 1e woning daar is, is misschien wel het tracé bekend, maar de weg nog niet omgelegd. Als gemeente moeten we daarom uitgaan van de N229 als barrière. Daarom maken we ongelijkvloerse kruisingen onder, of boven de weg, zodat voetgangers en fietsers de N229 niet hoeven over te steken.”

Wat het landschap betreft zullen bestaande sloten in tact blijven, mogelijk worden deze verbreed. ,,Boomgaarden en beplanting op kavelgrenzen markeren belangrijke plekken en ook die worden goed ingepast”, aldus Hoksbergen. De woonwijk ligt in de nabijheid van het Raaphofse bosje dat in handen is van Staatsbosbeheer. ,,Mogelijk wordt dit bosje onderdeel van de nieuwe wijk om er te wandelen.” Men kijkt ook naar mogelijkheden om het bosje richting de nieuwe wijk uit te breiden. 

BODEMSCHATTEN Het is een gebied met veel bodemschatten. Hoksbergen:,,Waarschijnlijk is het een mekka voor archeologen en dat zien wij als een kans. We denken na over een goede manier om deze archeologie boven de grond zichtbaar te maken.”

Wat duurzaamheid betreft krijgen woningen in deze wijk allemaal een eigen warmtepomp met een eigen bodemlus diep in de grond - een dergelijke pomp onttrekt warmte uit de aardbodem via een lus in de grond. Of woningen ook zonnepanelen krijgen hangt af van afspraken met projectontwikkelaars en woningbouwvereniging.

OPEN HUIS Op 18 maart wordt dit Programma van Eisen in het Open Huis van de gemeenteraad besproken.

Het zoekgebied voor de 1000 woningen. De pijlen betekenen dat er nog een bepaalde kant op kan worden geschoven.
Een plankaart die samenhang met de structuur van het landschap laat zien
Uitkomsten van de poll over duurzaamheid. Natuur inclusief bouwen wordt het belangrijkst gevonden.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie