Buurt komt in actie tegen verkoop 'snippergroen' Eikenpad

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

't Groentje ontving een ingezonden brief van Gerda van Kersbergen. Tegen 't Groentje zegt zij: "Het voelt als een dolk in mijn rug, dat zij hun tuinen mogen uitbreiden, omdat wij het open hebben gehouden." In haar brief blikt zij terug op het najaar van 2011: "De wipkip en het klimrekje in het eikenpadplantsoen zijn aan vervanging toe. Buurtbewoners mochten kiezen uit 2 varianten met allerlei speeltoestellen, basketbalveldje en zelfs een heuse kabelbaan. Uiteindelijk is voor de meest bescheiden variant gekozen om zo veel ruimte open te laten voor voetballen, rennen, wandelen en van de weidsheid te genieten." Vervolgens beschrijft Van Kersbergen de perikelen rondom het fietspad. "Het bestaande voetpad moet met asfalt bekleed worden tot een 6 meter brede, verlichte rode loper voor de sportieve forens. Buurtbewoners liepen te hoop. Verenigd protest hielp. Het Eikenpad bleef zoals het was: groen, een heerlijke speelplek voor alle kinderen uit de buurt en - voor de ouderen- een plek met Uitzicht." Tot aan vorige week: "Wat schetst mijn verbazing toen ik vandaag 8 piketpaaltjes parmantig boven het gras uit zag steken. De paaltjes blijken aan te geven waar in de toekomst de grens zou komen te liggen tussen prive- en openbaar groen. Het 'eikenpad' levert er een slordige 200 vierkante meter openbare speelruimte mee in. We hebben toch geen actie gevoerd om aanwonenden de gelegenheid te bieden hun privébezit uit te breiden?" Ze was wel geinformeerd over de verkoop van 'snippergroen': "Maar het Eikenpad verdient deze aanduiding niet. Het veronderstelt een snipper waar je vanaf wilt, waarvan je blij bent dat iemand er iets in ziet. Geen haar op mijn hoofd dacht aan snippergroenbedreiging voor het Eikenpad." De verzuchting luidt dan ook, dat wanneer er in het verleden voor een basketbalveld was gekozen, deze verkleining van het plantsoen niet mogelijk zou zijn geweest.

Nadat het voor de onwetende buren duidelijk wordt waarvoor de paaltjes dienen, komt er een protest op gang tegen de uitbreiding van 30 vierkante meter per huis. Op bepaalde plekken komen de tuinen bijna tot aan het wandelpad, zo wordt gesteld in de brief die bij de handtekeningenactie hoort. Er worden 48 handtekeningen opgehaald en er gaat brieven naar 't Groentje, de gemeente en de wethouder. Afgelopen zondagnacht zijn er protestposters op de bomen gehangen. Met hierop de tekst: "Dit plantsoen is geen snippergroen, (ver)koop het niet!!!"

't Groentje belt vervolgens ook bij de Gildenringzijde aan om reacties op te halen van degenen die de grond hebben aangekocht. De heersende mening lijkt dat de speeltuin blijft bestaan, wat spelen mogelijk blijft maken. Verder gaat het aan Gildenringzijde om een strook natte aarde, waar om die reden zelden kan worden gespeeld. Feit is dat er al een voorlopig koopcontract ligt en de afspraak voor ondertekening bij de notaris is in de maak. Het is niet in ze opgekomen om de 'overkant' te waarschuwen. De overburen hadden zich via de site kunnen informeren, net als zij dat hebben gedaan. Het idee is om de tuinen weer met een groene beukenhaag te begrenzen.

"We hebben netjes gepubliceerd over het snippergroenbeleid", zegt wethouder Rob Zakee (P21). "Vandaar dat ik met enige verbazing de reacties tot mij neem. Kennelijk is de communicatie toch niet helemaal goed gelopen en dat vind ik jammer. Ik vrees ook dat ik de mensen moet teleurstellen omdat de koopcontracten al in de maak zijn. Wel wil ik graag met een delegatie van de tegenstanders in gesprek. Jammer dat het zo is gelopen, ik had liever aan de voorkant gepraat, dan nu achteraf."

Binnen het gemeentehuis kwam men op het idee om deze strook Eikenpad binnen het snippergroen op te nemen, zo legt de wethouder uit, omdat de gemeente bij wijze van bezuiniging bezig was om het onderhoud van de beukenhaag aan de bewoners over te dragen. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie