De activiteitenruimte staat weer leeg bij woonzorgcentrum Bunninchem
De activiteitenruimte staat weer leeg bij woonzorgcentrum Bunninchem Houseview

Bunninchem laat wegens een besmettingsgolf geen bezoek meer toe

26 oktober 2020 om 16:03 Corona

BUNNIK Afgelopen weekend werden bij woonzorgcentrum Bunninchem 16 van de 75 bewoners positief getest op Covid-19. In overleg met de GGD werd besloten om geen bezoek meer toe te staan. De deuren zijn dicht, sinds zaterdag. 

door Agnes Corbeij

Het waren en zijn spannende dagen in het woonzorgcentrum aan de Burgemeester de Weijerstraat in Bunnik. Michiel Moes is regiomanager van Quarijn, de zorgorganisatie waar Bunninchem onder valt. ,,Dit weekend werd duidelijk dat een van de bewoners besmet was met het virus. Binnen Quarijn hebben we een eigen testploeg, die heel snel veel mensen kan testen. Dat team heeft in korte tijd alle medewerkers en bewoners van Bunninchem getest. Door een samenwerking met het Diakonessenhuis in Utrecht hebben wij de uitslag binnen een dag.”

SPANNENDE TIJDEN Daardoor was snel duidelijk dat dit geen incident was, maar een flinke golf aan besmettingen. Zestien bewoners bleken positief. Moes: ,,De een is er zieker van dan de ander, maar er is tot nu toe niemand naar het ziekenhuis overgebracht.” Toch zijn het hele spannende tijden voor de bewoners, hun familie en het personeel. ,,Het zijn evengoed spannende tijden en we hebben de eerste golf meegemaakt. Dit trekt een behoorlijke wissel.”

Net als tijdens de eerste golf, gaan de deuren weer helemaal dicht. Moes: ,,We wilden eigenlijk niet terug naar die situatie. Er was toen veel sprake van eenzaamheid. Daarom overwogen we om nog één bezoeker per persoon per dag toe te laten. Maar de GGD adviseerde echt om alle bezoek te weren. Daarom hebben we dat op zaterdag met onze bewoners gecommuniceerd.”

Een andere maatregel die per direct in ging is dat bewoners niet meer gezamenlijk eten. ,,Iedereen blijft zoveel mogelijk in het eigen appartement. Dat is voor bijna niemand fijn.” Toch heeft Moes het idee dat de bewoners optimistisch zijn. ,,Het is heel spannend voor bewoners. Toch zijn de meeste bewoners niet snel van hun stuk te brengen. Ze houden de moed er goed in. Het verschil met de eerste golf is dat ze het al eens hebben meegemaakt.”

HET TEAM Voor het team heeft de besmettingsgolf uiteraard ook grote gevolgen. Zorg voor coronapatiënten is intensiever dan reguliere zorg. Moes: ,,Het is best zwaar. Met een lach en een traan worden de schouders eronder gezet. Ik ben trots op de teamleden.” De uitval onder het personeel valt gelukkig nog mee, aldus Moes. ,,Er zijn wel medewerkers positief getest, maar geen zorgmedewerkers.” Zowel voor bewoners als voor personeel is een psycholoog en maatschappelijk werker dichtbij, aldus Moes. 

De nieuwe maatregelen gelden in elk geval tot 3 november. ,,Vanaf het moment van positief testen moet je tien dagen in quarantaine. Dat is de algemene regel, die volgen wij.” Als er nieuwe besmettingen bij komen, zal die datum uiteraard opschuiven. Moes: ,,Wij houden overal rekening mee. Ook met nieuwe landelijke regels. Binnen Quarijn houden we rekening met verschillende scenario’s.”

AFSCHALING Mochten er toch tekorten komen aan personeel, dan kan er binnen Quarijn ondersteund worden. Als ook daar de rek eruit is, volgt afschaling van de zorg. Moes: ,,We zijn beslist niet op dat punt aangeland nu. Het zou dan gaan om minder maatwerk, minder extra momenten voor bewoners, minder douchen bijvoorbeeld. Dat zijn geen populaire maatregelen, dat gebeurt alleen in het uiterste geval.”

Quarijn biedt ouderenzorg in vijf gemeenten, waaronder Bunnik en Wijk bij Duurstede. Moes: ,,Ook op onze andere locaties zijn mensen positief getest de afgelopen maanden, maar nergens zoveel als nu in Bunninchem.”

Woonzorgcentrum Bunninchem laat na een besmettingsgolf nog één bezoeker per bewoner per dag toe.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie