De rode contour, waar Plan Hoederik buiten ligt
De rode contour, waar Plan Hoederik buiten ligt Kuun Jenniskens
INGEZONDEN BRIEF

Gemeenteraad verprutst ‘gouden erfgoed’ Kromme Rijn

29 september 2020 om 10:36 Opinie Plan Hoenderik

‘Bunnik heeft ‘goud in handen’ met het open landschap van de Kromme Rijn. Verpruts dit niet door daar huizen te bouwen.’ Dat stelde één van de experts die door de gemeenteraad afgelopen donderdag werden gehoord over de bouwplannen langs de Kromme Rijn. Het was een hartverwarmende oproep het plan Hoenderik af te blazen. De landschapsarchitect die deze oproep deed, is betrokken bij grote projecten in de hele provincie en weet dus waar zij over praat. Zij vindt dat Bunnik het open landschap moet koesteren en het gebied ter plekke kwalitatief moet verbeteren.

Deze landschapsarchitect handelde echter tegen de opdracht die zij van de gemeente kreeg, namelijk: geef commentaar op de kaders voor het bouwplan. De experts werden geacht alleen te bespreken HOE de bouw het beste kan worden ingepast en niet OF bouw überhaupt wenselijk is. Dit bleek op pijnlijke wijze toen het CDA bij monde van Lenie Visser deze vraag als enige wél aan de orde stelde. Haar werd de mond gesnoerd, ‘dit was niet de bedoeling van de avond’ stelde de voorzitter (P21). Geconcludeerd mag worden dat de gemeenteraad er in meerderheid al van overtuigd is dat bouwen aan de Kromme Rijn, plan Hoenderik, een voldongen feit is. 

Dit ondanks het grote aantal bezorgde burgers dat zich in de petitie van HoudBunnikGroen, tegen de bouw uitspreekt (1861 handtekeningen). De coalitie, waarin P21, heeft de plannen voor de bouw steeds ondersteund en gefaciliteerd. Zij gaat daarbij lijnrecht in tegen haar eigen partijprogramma én tegen de wens van een grote achterban die zich tegen de bouw uitsprak op een bijeenkomst op de Kamp in januari jl. Vrijwel alle raadsleden en het college stellen ten onrechte dat bouw van huizen nodig is om aangrenzende natuur te kunnen realiseren. Hier is echter nooit goed onderzoek naar gedaan. 

Het Utrechts Landschap heeft te kennen gegeven dat zij zich graag over het hele plangebied wil ontfermen. Het ‘goud’ van Bunnik kan dus zonder huizenbouw bewaard blijven voor toekomstige generaties.Bunnik staat op het punt haar meest kostbare bezit, het open landschap tussen Bunnik en Rhijnauwen, te verkwanselen. Iedereen is het er over eens dat er meer en sociaal gebouwd moet worden. Dat kan in Bunnik. Daar is, onder andere, Odijk West inmiddels voor aangewezen. 

Willen we dit nog kunnen stoppen dan moet de gemeenteraad overtuigd worden van het standpunt van de kiezers. Er zijn kennelijk nog meer handtekeningen nodig voor de petitie van HoudBunnikGroen.nl. Ook het mailen van raadsleden (via Bunnik.nl) door inwoners is een belangrijk signaal. Daarnaast biedt het Open Huis op 8 oktober een belangrijke gelegenheid je stem te laten horen.

Leonard Baart de la Faille

Ook actiegroep HoudBunnikGroen stuurde een ingezonden brief over dit onderwerp.

De bewuste expertmeeting is terug te kijken via deze link op Youtube

Een artikel met meer achtergrond over deze ontwikkeling was eerder te lezen op Bunniks Nieuws.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie