Jelle, Elly en Abe Smit genieten elke dag van hun huis en tuin in hun geliefde buitengebied.
Jelle, Elly en Abe Smit genieten elke dag van hun huis en tuin in hun geliefde buitengebied. Babs Bouwman

Elly en Jelle Smit over hun woning in Odijk: ‘We denken dat we hier nooit meer weggaan’

Advertorial_1

Als klein jongetje speelde Jelle Smit op een boerderij aan de Houtenseweg in Odijk: “Hier ga ik later ook wonen”, zei hij. Zijn wens is uitgekomen, want sinds juli vorig jaar wonen Elly en Jelle Smit met hun kleine Abe op hun nieuwe stek.

door Babs Bouwman        

In januari 2019 zag het jonge stel Smit een huis aan de Houtenseweg in Odijk te koop staan. ,,We dachten dat het ver boven ons budget zou zijn”, vertelde Jelle Smit. Een vriend raadde hem aan toch te gaan kijken. ,,Wat een geluk dat we zijn advies opvolgden”, vertelt Elly Smit. ,,Ik was op slag verliefd”. Ze zag haar kleine Abe al op klompjes met een overall aan door de schuur banjeren. Voor Hovenier Jelle wat dit huis, met de praktische bijgebouwen, dé ideale locatie voor zijn bedrijf. Rens van Doorn was de verkopende makelaar. Bij de bezichtiging bleek dat wederzijdse vrienden elkaar goed kenden. Wat een toeval! Er was goed overleg tussen beide partijen en het echtpaar merkte al snel dat het huis ze gegund werd. Nadat ze hun eigen mogelijkheden goed in kaart hadden gebracht, vielen de puzzelstukjes in elkaar. Elly en Jelle Smit hadden nooit verwacht dat het zou lukken: dolgelukkig waren ze.

Eind mei kreeg het jonge stel de sleutel en in juli verhuisden ze. Omdat Elly bij transportbedrijf TSN Groep werkt, hadden ze een verhuiswagen tot hun beschikking. Anders hadden ze beslist gebruik gemaakt van de ENTREE Verhuiswagen-service. De eerste maanden was het kamperen, want het hele huis werd op zijn kop gezet. Van ’s morgens vroeg tot ’s-avonds laat waren ze aan het werk: de houten vloeren werden eruit gehaald, puien eruit, binnenmuren afgebroken, staalconstructies gemaakt, met de sjofel 50 m3 zand in de woonkamer gereden, isolatie erin, vloerverwarming erop, betonnen vloer afgestort en tot slot gevlinderd. ,,We hebben het geluk dat we vrienden hebben die veel kunnen”, vertelt Elly Smit. Ze hebben ons allemaal geholpen, want we wilden de verbouwing helemaal zelf doen. Alleen de badkamer hebben ze uitbesteed. ,,Verder was wel stevig door bikkelen tot we erin konden”, zegt Elly.

,,Het huis zag er niet heel aantrekkelijk uit, maar daar kon ik wel doorheen kijken”, vertelt Elly Smit. Het is niet te groot en lekker overzichtelijk. Ze wisten dat ze er iets tofs van konden maken. Inmiddels zijn de grote klussen al gedaan en richten ze zich nu op wat kleine werkzaamheden. Heel blij zijn ze dat de keuken net klaar is. Tot vorige week moesten ze naar het kleine gootsteentje in de bijkeuken om water te halen of af te wassen. De koelkast stond in de schuur, dus eigenlijk liepen ze de hele dag op en neer. ,,Ik moet er nu aan wennen dat ik het water gewoon in de keuken kan pakken”, zegt Elly. Soms loopt ze per ongeluk nog naar de bijkeuken om dat te halen.

,,Eerst het huis en dan de tuin”, vindt Jelle Smit. Natuurlijk heeft hij er wel gedachten over hoe het moet worden. Aan de achterkant van het huis komt waarschijnlijk een veranda met een groot terras en een groentetuin. Het ligt voor de hand om daar een beukenhaag omheen te planten. Hovenier Smit wil het vrij eenvoudig houden, want daar houdt hij wel van. Voorlopig is hij nog druk met het huis, dus het tuinontwerp moet nog even wachten.

Het echtpaar is meer dan tevreden over ENTREE Makelaars. ,,We hadden gelijk een groot vertrouwen in Rens”, vertelt Smit. Misschien kwam dat wel omdat ze elkaar via-via kenden. Maar het was zeker niet alleen dat. ,,De gesprekken waren leuk en we hadden een klik”, zegt Elly Smit. ENTREE heeft ze ook geholpen hun oude huis in het centrum van Houten goed te verkopen. Alles viel mooi samen en daardoor werden de mogelijkheden voor het nieuwe huis ruimer.

Als het aan Elly en Jelle Smit ligt gaan ze nooit meer weg van deze stek. Grappig genoeg hoorden ze achteraf dat heel veel mensen naar dit huis hebben gekeken toen het te koop stond. Blijkbaar is het een geliefd plekje. Dat maakt dat Jelle, Elly en Abe extra dankbaar dat het toch gelukt is hun droom te verwezenlijken.

We denken dat we hier nooit meer weggaan

De ruime bijgebouwen komen goed van pas voor Hoveniersbedrijf Jelle Tuinen.
Volgend jaar worden achter het huis het terras en de groentetuin aangelegd.
Afbeelding
advertentie