Anno van den Berg voor Anno's Dagwinkel
Anno van den Berg voor Anno's Dagwinkel Kuun Jenniskens

Anno: ,,Eén ding is zeker, deze winkel stopt. Ik heb er alleen nog geen datum aan geplakt”

22 mei 2021 om 09:09 Winkels

WERKHOVEN Anno van den Berg, van Anno’s Dagwinkel aan de Zwaanweg in Werkhoven, is 57 jaar en heeft geen opvolger. Al een tijdje zoekt hij naar een manier om te zorgen dat er toch een winkelvoorziening in het dorp kan blijven. ,,Ik heb altijd verdiend aan het dorp en wil wat teruggeven.” Anno tracht aan te haken op het bouwplan van buurman Van Impelen, maar dat is tot op heden nog niet gelukt.

door Kuun Jenniskens

Loonbedrijf Van Impelen vertrekt na 79 jaar uit het dorp. Per 1 juni is hun boeltje gepakt. Zij zetten hun bedrijf voort aan de Schadewijkerweg. Op het terrein dat ze achterlaten tussen de Zwaanweg en de Herenstraat worden woningen gebouwd. Het plan ‘Heeren van Werkhoven’ bestaat uit 6 hoekwoningen, 14 tussenwoningen en 9 sociale huurappartementen. De projectontwikkelaar is Kalliste, die een aantal jaar geleden naast de kerk het plan Nieuw Eyk bouwde.

COMBI MET BOUWPLAN VAN IMPELEN Anno van den Berg heeft geprobeerd om zijn winkel samen met Van Impelen te koop aan te bieden. Met als achterliggende gedachte elders op het terrein een grotere winkel neer te zetten. Anno heeft nu 200 vierkante meter winkeloppervlak, maar volgens zijn berekening is er 800 vierkante nodig om voldoende inkomsten uit de winkel te halen.

Een zoektocht van Anno langs meerdere levensmiddelenketens leverde een positieve respons op van de Coöp. Anno: ,,De Coöp heeft namens mij op 23 november 2020 een bod gedaan. Dat liep via een brief die bij het bod van Kalliste zou worden gestopt. Maar Kalliste zegt hier niks van te weten.”

VERKOOP NIET REËEL ,,Eén ding is zeker”, zegt Anno. ,,Deze winkel stopt. Ik heb er alleen geen datum aan geplakt.” Anno zegt dat de kosten van de overname en investeringen zoals een nieuw koelsysteem, met de kleine winkel niet terug te verdienen zijn. Dus verkoop van de huidige winkel aan nieuwe eigenaren noemt Anno geen reële optie. 

Voor sommige mensen is het praatje bij ons in de winkel, het enige gesprek van die dag

Maar Anno vertrekt niet zomaar. Hij wil eerst alles in het werk stellen om te zorgen dat er een winkel blijft. Op welke plek, is verder niet belangrijk. ,,Een winkel in het dorp betekent veel meer dan de aanschaf van levensmiddelen. Bij ons kun je pakketjes ophalen, dingen afgeven voor de stomerij. En vergeet niet dat ook een praatje belangrijk is. Voor sommige mensen is het praatje bij ons in de winkel, het enige gesprek van die dag.”

Op de stoep bij Anno’s Dagwinkel is het eind van de vrijdagochtend behoorlijk druk. Eén van de bezoekers benadrukt hoe belangrijk deze winkel voor het dorp Werkhoven is.

BELANG VAN EEN WINKEL IN HET DORP Hetzelfde horen we van buurman René Middelkoop. ,,Kalliste hield een paar weken geleden een informatie avond over het bouwplan de Heeren van Werkhoven”, aldus René. ,,Helaas zag ik toen geen winkel ingetekend. Kalliste zei me toen dat ze het plan hebben gekocht voor woningbouw, en dat het bestemmingsplan alleen woningen toestaat.” Dat was een teleurstelling. Volgens René is het belangrijk dat er een levensmiddelenwinkel is in het dorp. ,,Waar die ook komt, er moet een winkel zijn. Het is belangrijk dat de gemeente Bunnik en betrokken partijen zoals Kalliste en de Coöp, hier echt serieus naar kijken.”

René Middelkoop, zelf vastgoedexpert, waarschuwt: ,,Stel dat Anno’s Dagwinkel verdwijnt, dan daalt de waarde van alle woningen in Werkhoven. Daarnaast is een winkel ook van belang vanuit het oogpunt van duurzaamheid, zodat we niet voor elk wissewasje in de auto stappen. Dus wat mij betreft komt dit bovenaan de agenda van de gemeente - die moet het ijzer smeden nu het heet is.” 

Meerdere opties zijn mogelijk. René denkt dat ook nu nog binnen het plan Heeren van Werkhoven ruimte voor een winkel is. ,,Bijvoorbeeld door de sociale huurappartementen boven de winkel te bouwen. Maar elke andere plek is ook goed. Als Werkhoven maar een buurtsuper houdt.” Anno verkent ook mogelijkheden in de buurt van de school en de sportvelden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie