Afbeelding
RTV Utrecht

Te weinig chauffeurs: Syntus schrapt ritten op meerdere buslijnen

31 mei 2023 om 13:45 Verkeer en vervoer

UTRECHT  Vervoersbedrijf Syntus schrapt busritten in onze provincie. Er is een flink tekort aan chauffeurs, waardoor dagelijks op het laatste moment bussen uitvallen. Door te snijden in het aantal ritten hoopt Syntus dat de komende weken te voorkomen.

Op vier trajecten rijden voorlopig minder bussen. Zo worden tijdens de spits enkele ritten geschrapt tussen Amersfoort en de Uithof in Utrecht. Ook gaan er minder bussen rijden tussen Amersfoort en Soest (lijn 70) en op de trajecten Mijdrecht-Woerden (lijn 123) en Utrecht-Woerden (lijn 102).De nieuwe dienstregeling geldt tot begin juli. Dan gaat de zomerdienstregeling in, dan rijden sowieso al minder bussen. Syntus hoopt na de zomer weer meer bussen te kunnen laten rijden, maar pas over een paar maanden wordt duidelijk hoe realistisch die ambitie is.

Zoektocht naar buschauffeurs

Want het is nog altijd moeilijk voldoende buschauffeurs te vinden. Volgens Janine van Verseveld van Syntus is er wel degelijk veel belangstelling voor het vak, bijvoorbeeld tijdens de open dagen die het vervoersbedrijf organiseert. ,,Maar het gaat naar mijn smaak nog niet hard genoeg”, zegt ze tegen RTV Utrecht.”Bovendien, als mensen zich aanmelden duurt het drie tot zes maanden voor ze een D-rijbewijs (busrijbewijs, red.) hebben. En dan kampt het CBR, waar chauffeurs examen moeten doen, ook nog eens met achterstanden.”

Kleinere bussen

Daarom heeft Van Verseveld nog een, naar eigen zeggen, ‘creatieve oplossing’ bedacht: namelijk het inzetten van kleinere bussen met maximaal 8 passagiers. Die kunnen ook bestuurd worden door chauffeurs met een regulier B-rijbewijs voor gewone personenwagens.Op negen trajecten gaat Syntus de komende tijd met kleinere bussen rijden. Het gaat dan onder meer om ritten in Woerden, lijn 381 tussen Zeist en Driebergen, en lijn 821 in Mijdrecht.

Een volledig overzicht van alle wijzigingen in de dienstregeling is hier te lezen. (Bron: RTV Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie