Afbeelding
StopDeVerbreding

BN’ers lanceren videoactie tegen verbreding A27

10 maart 2021 om 09:37 Verkeer en vervoer

BUNNIK Onder de #StopDeVerbreding strijden bekende Utrechters als Carice van Houten, Maarten van Rossem, Joris Linssen en Barry Atsma tegen de verbreding van de A27. In een video (kijk onderaan dit artikel) op basis van een gedicht van de Utrechtse dichter Vincent Bijlo, roepen ze Nederland op hun stem te laten horen door de video te delen, de petitie te tekenen en -uiteraard- te stemmen.

Aanleiding is het besluit van minister Cora van Nieuwenhuizen om de A27/A12 te verbreden. Provincie en gemeente Utrecht, experts en duizenden burgers zijn tegen. Toch zet de minister haar plannen door. Als reactie hierop nemen de bewoners van Nieuw Amelisweerd het initiatief om een creatieve noodkreet te laten horen. In korte tijd meldden zich vele bekende Utrechters om voor de video een dichtregel voor te dragen. Zó veel dat er al spoedig dichtregels te kort kwamen. 

OMSTREDEN PLAN Alle deelnemers zijn van mening dat de verbreding een onrealistisch plan is en indruist tegen de klimaatdoelstellingen. ,,De verbreding van de A27/ A12 is immers een plan dat 10 jaar geleden is bedacht en minstens 1,5 miljard euro gaat kosten. Inmiddels leven we in een andere tijd met alternatieve oplossingen en een vernieuwde visie op mobiliteit. Er lijken talloze goedkopere en duurzame oplossing voor het file probleem, zoals gebruik van OV en de fiets en het verlagen van de maximum snelheid naar 80 km/u op de ring Utrecht. Daarnaast leven we momenteel in een wereld waarin thuiswerken en flexwerken de norm is. En de vraag is of dit ook niet zo blijft?”

DOEL Met deze actie hoopt het collectief Nederland en de politiek wakker te schudden en op de agenda te komen van het politieke debat, zo vlak voor de verkiezingen. 

Carice van Houten: ,,Hier op landgoed Nieuw Amelisweerd ben ik opgegroeid. Houd het intact. Er is al zo weinig natuur, zo dicht bij de stad.” 

Maarten van Rossem: ,,Ik vraag me af waar het voor nodig is een bos aan te tasten waar zo veel mensen gebruik van maken. Het is eerder aan de orde geweest en het zou onverstandig zijn dit plan door te voeren nu er zo veel goedkopere en duurzame oplossingen zijn. Moet de geschiedenis zich weer herhalen?” 

De petitie is hier te vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie