Tom Schultz won het heren enkelspel
Tom Schultz won het heren enkelspel Sanne van Leeuwen

Toptoernooi ondanks corona en hitte

12 augustus 2020 om 09:45 Verenigingen

BUNNIK Als eerste vereniging in de gemeente en ook in de regio, trapte BLTC de Niënhof af met het eerste tennistoernooi na een lange pauze. Zonder het gebruikelijke pop-up restaurant naast het tennispaviljoen, maar met een zeer sterk deelnemersveld, werd het een toernooi waar de organisatie heel tevreden op terugkijkt.  

Zondag 9 augustus werden de finales van het jaarlijkse RMA Verecos Open Toernooi bij BLTC de Niënhof in Bunnik gespeeld. Na negen dagen recreatieve wedstrijden en toptennis op de perfect onderhouden gravelbanen, heeft Tom Schulz zijn titel van vorig jaar kunnen prolongeren. De nummer 141 van Nederland, ook nog altijd lid van De Niënhof, versloeg in de finale Leon Vellekoop uit Doorn met 6-4 en 6-3 in de zinderende hitte. Bij de dames won Emma Staal van de Zeister club TV Griffensteyn van Laura Derks van studentenclub TC De Uithof.

ORGANISATIE ,,Het is even spannend geweest, maar gelukkig voor alle tennisliefhebbers kon het toernooi doorgaan”, vertelt Lenneke Roodenburg die de organisatie van het toernooi coördineert. Door extra maatregelen te nemen zoals looplijnen op het park, een ruimere planning van de wedstrijden en instructies aan de deelnemers zorgde de organisatie voor verantwoorde omstandigheden om te spelen. Uiteindelijk deden bijna 400 deelnemers mee aan het toernooi dat zaterdag 1 augustus begon, 10% meer dan vorig jaar.

De organisatie moest vanwege het coronavirus concessies doen. ,,We staan in de regio naast het tennis bekend om de gezellige sfeer en vele bezoekers tijdens het open toernooi,” geeft Lenneke Roodenburg aan. “Normaal openen we een pop up restaurant in een grote tent (tentorant) waar veel tennisliefhebbers komen genieten van heerlijke maaltijden. Ook hebben we ieder jaar één of twee feestavonden. Dit jaar vonden we dit natuurlijk een te groot risico. De afgelopen week draaide daarom puur om tennis.” 

STERK VELD ,,We waren de eerste in de regio die aankondigden dat het toernooi doorging,” aldus de organisatie. “En niet alleen hadden we meer deelnemers dan vorig jaar, er hebben ook enorm sterke deelnemers meegedaan. Vooral bij de heren was de bezetting met een aantal spelers uit de top 200 van Nederland optimaal.” 

Op papier was Leon Vellekoop de favoriet met een net wat betere speelsterkte. De kwart en halve finale wist hij bovendien beide overtuigend te winnen met maar twee games voor de tegenstander. Zijn tegenstander in de finale Tom Schulz had het lastiger, zeker in de halve finale tegen Wouter Olling waar hij met maar twee punten verschil door het oog van de naald kroop. Daarbij begon Schulz niet optimaal aan zijn finale door een slepende schouderblessure. Eerder had hij vanwege zijn schouderkwetsuur de halve finale in de herendubbel al noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. De inwoner van buurgemeente Zeist en lid van De Niënhof won uiteindelijk de finale in twee sets met 6-4 en 6-3 onder tropische temperaturen van bijna 35 graden. 

Na afloop van de wedstrijd volgde een korte prijsuitreiking door toernooileider Norbert van den Anker met een envelop en een gloednieuwe wisseltrofee van tennisschool One2tennis. Olivier van Gorkom en Kayne Dino Trustfull wisten de herendubbel op hun naam te schrijven. De mix dubbel is gewonnen door oud-lid Karlijn Verburgh die speelde met Wouter Olling.

DAMES De zege en de wisselbeker in het damestoernooi ging verrassend naar Emma Staal die uitkomt voor de Zeister vereniging Griffensteyn en LTV Soesterberg. In de hoogste dames enkel klasse was de pupil van tennisschool One2tennis niet geplaatst. In de kwartfinale versloeg ze echter al de nummer 3 van de plaatsingslijst en in de halve finale de nummer 2. Tot slot versloeg ze in de finale Laura Derks met 6-3 en 6-1. Ook zij mag de wisselbeker mee naar huis nemen. In de damesdubbel wonnen Jenny Dings en Suzan Leussink van de plaatselijke favorieten Kim Onwezen en Karin Stoopman. 

HITTEPLAN Het toernooi startte nog met relatief koel tennisweer met zelfs nog wat dreiging van onweer en wat lichte regen. Het werd echter al snel duidelijk dat vanaf woensdag de temperaturen tropisch werden. ,,Bij gevoelstemperaturen boven de 34 graden gaan de hitteregels in. De wedstrijden korten we dan in. Omdat we hiervoor al hadden gekozen vanwege corona maatregelen, was ingrijpen van de wedstrijdleiding niet nodig,” zegt Lenneke Roodenburg. “Wel hebben we vrijdag gezorgd voor extra schaduw door tenten op te zetten voor toeschouwers en deelnemers.” 

De omstandigheden waren zeer zwaar voor de deelnemers. Lenneke Roodenburg vervolgt: “Dit zorgde ook voor verrassende uitslagen en spannende partijen. Verschillen in speelsterkte zeggen blijkbaar minder in dit soort extreme omstandigheden”.

SPONSOREN De vereniging wist zich ook dit jaar weer gesteund door een een aantal trouwe sponsoren. Naamgever van het toernooi, RMA Verecos, heeft zijn naam opnieuw voor een periode van drie jaar aan het toernooi verbonden. ,,Geweldig om te ervaren dat ook de sponsoren enorm betrokken waren bij het toernooi en ons ook steunden zonder grote feestavonden en ons tentorant,” sluit Lenneke Roodenburg af.

Laura Derks en Emma Staal vochten om de beker. Emma Staal won.
Thomas Broekers en Derk den Ouden in actie
Thomas Broekers en Derk den Ouden in actie
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie