Compilatie Odijkse Witte jubileumbier, gebrouwen in Stadsbrouwerij De Dikke in Wijk bij Duurstede
Compilatie Odijkse Witte jubileumbier, gebrouwen in Stadsbrouwerij De Dikke in Wijk bij Duurstede Bijbel en Bier groep

Odijkse Witte, jubileumbier van het Witte Kerkje

Verenigingen Deel je nieuws

De Bier & Bijbelgroep van het Witte Kerkje heeft een speciaal jubileumbier laten brouwen door Coöperatieve Stadsbrouwerij De Dikke in Wijk bij Duurstede. De eerste batch 'Odijkse Witte' wordt gepresenteerd op zaterdagmiddag 14 maart tijdens de pauze van het jubileumconcert in het Witte Kerkje en is hier dan ook te proeven en te bestellen.

Uiteraard zijn diverse bieren getest en de keuze is gevallen op een karaktervol, fris en kruidig, licht troebel bier met een zachte schuimkraag. De eerste 500 liter jubileumbier is inmiddels overgedragen aan de Bier & Bijbel groep. Odijkse Witte komt tijdelijk op tap te staan in het Wapen van Odijk en het Dorpshuis en is te koop bij slijterij Barrique, inclusief bierviltjes – zo lang de voorraad strekt.

 

Bier & Bijbelgroep

Bij de Bier & Bijbelavonden ontmoeten mannen uit het Witte Kerkje elkaar op een andere manier, vertelt gemeentelid Oscar Schneider. “Een gesprekskring over een Bijbelboek spreekt minder tot de verbeelding dan een onderwerp als Bier & Bijbel. De groep van vijftien mannen leerde in drie avonden alle bierstijlen proeven en beoordelen onder leiding van biersommelier Axel Röhm. Hij opende elke avond met de rol van bier in de bijbel, bij de kerkvaders en in straffe volks- en Bijbelverhalen. De proeverijen smeedden een band die een mooie verdieping is op de gemeenschapszin van het Witte Kerkje. Op zo’n avond ontstond het idee om een eigen biertje te gaan brouwen. En met het jubileumjaar in aantocht werd de doelstelling: een mooi witbiertje om te toosten op 200 jaar Witte Kerkje in Odijk!”

 

Van hobbybrouwer naar Stadsbrouwer

Hobbybrouwer Edwin van Lunteren uit Odijk hielp een mooi eerste recept voor de Odijkse Witte te ontwikkelen. Met een grote soepketel werd het eerste brouwsel van 25 liter op een brander verhit, veel handwerk en nagisting in flesjes gekoeld in de kruipruimte. Dit smaakte naar meer, vertelt Oscar Schneider. “Daarna hebben we contact opgenomen met enkele kleinschalige brouwerijen in de regio voor een batch van 1000 liter. Stadsbrouwerij De Dikke in Wijk bij Duurstede heeft een ketel van 500 liter en – belangrijker nog – een klein team van zeer enthousiaste brouwers die graag een groot succes willen maken van onze Odijkse Witte. Samen hebben we het recept verder verfijnd, wat natuurlijk een aantal nieuwe proefbrouwsels en dito proeverijen opleverde.” Zie www.pknodijk.nl.

De eerste batch Odijkse Witte in de ketel van Stadsbrouwerij De Dikke in Wijk bij Duurstede
Bordje op bierketel met Odijkse Witte in Stadsbrouwerij De Dikke, januari 2020
Bierviltje Odijkse Witte
De eerste batch Odijkse Witte gepresenteerd in Stadsbrouwerij De Dikke in Wijk bij Duurstede
advertentie