Bezoekers van camping De Krakeling in Zeist.
Bezoekers van camping De Krakeling in Zeist. RTV Utrecht

Utrechtse vakantieparken vol in de zomer: ‘Er komen nog dagelijks boekingen bij’

5 juli 2021 om 17:00 Recreatie

UTRECHT Wie deze zomer nog een plekje wil op een vakantiepark in de regio moet snel zijn. Al gemaakte boekingen worden toch niet geannuleerd én er komen er nog dagelijks meer boekingen bij. ,,Duitsers en Belgen komen ook al weer voorzichtig deze kant op.”

Nederlanders zijn ondanks alle versoepelingen nog altijd huiverig om buitenlandse vakanties te boeken. Vrees voor gedoe houdt de toeristen deze zomer opnieuw in Nederland, meldde de Volkskrant vrijdag al. ,,Mensen zijn inderdaad terughoudend”, zegt Michiel van der Schaaf, directeur van Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei. ,,Want hoe zit het met de reisbeperkingen? Kun je niet gevaccineerd op pad? Dat soort vragen spelen wel. Daarom blijven veel mensen toch weer dicht bij huis.”

BOEKINGEN Het was nog even de vraag of boekingen massaal geannuleerd zouden worden, nu de traditionele vakantielanden weer open zijn, maar dat is op de Heuvelrug niet aan de orde. Sterker nog: er komen nog altijd boekingen bij. ,,We zien nu een soort nadruppeleffect, waarbij ook het najaar langzaam volloopt. De Heuvelrug is normaal gesproken altijd al druk in het voor- en najaar, als Duitsers en Belgen hier vakantie komen vieren. Nu zaten de vakantieparken in het voorjaar al vol met Nederlanders, die er heel graag even uit wilden. Dat zet zich in de zomer gewoon door en voor de herfst melden de eerste buitenlanders zich ook al weer, nu de kaart langzaam op groen gaat.”

LAST-MINUTE ,,Zoals het er nu uitziet gaan alle reserveringen gewoon door”, zegt ook Sanjay Gangaram Panday van vakantiepark De Thijmse Berg in Rhenen. ,,We zitten al vanaf Pasen bijna helemaal vol. Af en toe is er nog een last-minute beschikbaar en een weekend tussendoor kan ook nog wel. Maar een vakantie van één week of twee weken in de zomer hier wordt lastig. Het weer is nu helaas niet zo goed en normaal gesproken leidt dat zeker niet tot meer drukte. Nu lijkt het niet uit te maken. Het is gewoon gezellig druk op het park met mensen die er overdag op uit trekken op de fiets of gaan wandelen. En ‘s avonds zitten ze op de veranda. Dat kan natuurlijk ook nog prima.”

DRUKTE Het Regionaal Bureau Toerisme Heuvelrug & Vallei signaleert, naast alle volle vakantieparken, ook dat mensen steeds vaker gewoon thuisblijven en zich vermaken met dagjes uit. Dat is goed nieuws voor alle ondernemers in de regio, maar de drukte heeft ook een keerzijde. ,,We zien toch veel druk op de capaciteit van het gebied. Zowel in de horeca als in de natuur. We hebben in het voorjaar al gezien dat het vol was in het bos en de natuur verdraagt nou eenmaal geen massa’s. We moeten zien te voorkomen dat iedereen hetzelfde stuk bos op zoekt.”

Het bureau heeft dit jaar goede ervaringen opgedaan met het programma ‘Anderhalve meter op de Heuvelrug’, waarin er werd gewerkt met tijdsloten in de horeca en de spreiding van drukte naar gebieden aan de ‘randen van de regio’. ,,Dat willen we wel voorzetten”, zegt directeur Van der Schaaf. ,,Want het Eemgebied en de Gelderse Vallei is ook mooi. En je kunt ook prima wandelen op een klompenpad langs de Grebbelinie. We moeten inspelen op de toenemende vraag, dus het gebied moet ook groter worden.” 

(Bron: RTV Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie