De groep vrijwilligers van Nivon met burgemeester Iris Meerts.
De groep vrijwilligers van Nivon met burgemeester Iris Meerts. Gemeente Wijk bij Duurstede

Geheel vernieuwde wandelgids voor het Utrechtpad uitgegeven

13 april 2024 om 12:45 Recreatie

WIJK BIJ DUURSTEDE/BUNNIK Op woensdag 10 april nam Burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede de nieuwste wandelgids voor het Utrechtpad in ontvangst op het stadhuis. De gehele groep vrijwilligers die gezamenlijk aan de nieuwe gids hebben gewerkt, reikten de gids uit. Het Utrechtpad is een wandelroute van 162 kilometer, grotendeels door de provincie Utrecht. Zoals bij streekpaden gebruikelijk is het een rondwandeling. 

Het Utrechtpad loopt dwars door Wijk bij Duurstede en is daarom van belang voor de bekendheid van culturele en natuurlijke bijzonderheden van de stad en ook voor ondernemers langs het pad. Het Utrechtpad bestaat uit elf verschillende etappes en loopt van- en naar de Dom in Utrecht. Alle etappes zijn goed te bereiken met openbaar vervoer.  

De Utrechtpadgids is de tweede gids waarmee Nivon natuurvrienden iets compleet nieuws uitprobeert: een combinatie van offline en online. Het boekje zit vol achtergrondinformatie over natuur en cultuur, en er staan duidelijke kaarten van de route in. Via QR-codes kom je vervolgens bij de digitale informatie zoals de gps van de route, apps voor bankjes en toilet, verdiepende podcasts en tv-uitzendingen. „Het is tien jaar geleden dat de smartphone zijn intrede deed, het was tijd voor wat nieuws,” aldus Projectleider Wandelen bij Nivon, Anke van Ravensteijn, „bovendien bevat deze gids prachtige foto’s van natuurfotografen.”

Ook in deze gids heeft Nivon de routebeschrijvingen bewust uit de gids gelaten. Via QR codes in de gids kom je wel terecht op pdf’s met de routebeschrijving, die je vervolgens kunt printen en meenemen. van Ravensteijn: „Voor ons is dit een duurzamere manier van gidsen uitbrengen. Routes veranderen nogal eens en dan klopt de gids al heel snel niet meer. Op deze manier houden we de wijzigingen online bij, dat maakt de gids langer houdbaar.”

Met de nieuwe gids wil Nivon meer mensen naar buiten krijgen. Al 50 jaar onderhouden de vrijwilligers van Nivon natuurvrienden dertien langeafstands-wandelpaden door heel Nederland, waarvan het Pieterpad het bekendste is. Dit jaar bestaat Nivon 100 jaar als vrijwilligersvereniging, behalve wandelen organiseren de vrijwilligers ook gezamenlijke reizen, activiteiten en overnachtingen in de natuur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie