Sloop gestart bij fruitbedrijf Vernooij aan de Herenstraat 79A in Werkhoven
Sloop gestart bij fruitbedrijf Vernooij aan de Herenstraat 79A in Werkhoven Kuun Jenniskens
UPDATE

Sloop koelhuis Vernooij Werkhoven gestart

12 januari 2022 om 09:09 Politiek

WERKHOVEN Maandag 10 januari is de sloop gestart van het koelhuis Vernooij aan de Herenstraat in Werkhoven. Fruitbedrijf Vernooij bouwt er een nieuw koelhuis dat aan de eisen van de moderne tijd voldoet. Inpandig komen er 21 cellen en een inpakruimte. De bouw wordt in augustus of september voltooid. Het gaat hier om een traject met lange adem.

door Kuun Jenniskens

Commotie over de bouwplannen van Vernooij leidde 15 jaar geleden zelfs tot de oprichting van een zeer actieve Dorpsraad. Zorgen van inwoners gaan over verkeersveiligheid, maar ook een groot en hoog gebouw aan de rand van het dorp - midden in het uitzicht - wordt gevreesd. Indertijd lag er een aanvraag van een gebouw van 10.000 vierkante meter.

Pas na de economische crisis pakte Vernooij het bouwplan weer op, nu voor een koelhuis van ongeveer 3200 vierkante meter. Ditmaal maakte een groep van 38 inwoners bezwaar

Een groep van drie aanwonenden bleef zich met hand en tand verzetten, maar moest de handdoek in de ring gooien na een uitspraak van Raad van State van eind vorig jaar. 

De afspraak is dat het bouwverkeer niet door het dorp rijdt, maar via een door Vernooij gecreëerde toegang over zijn land naar de Leemkolkweg. Vernooij kweekt in Werkhoven voornamelijk peren.

UPDATE 13 jan 12 uur: De laatste zin blijkt niet juist te zijn. Vernooij gebruikt deze weg die op de Leemkolweg uitkomt alleen voor licht agrarisch verkeer. Het is geen volwaardige weg, er rijden wel eens fruittreintjes. Er komt geen bouwverkeer of vrachtverkeer naar de Leemkolkweg. Dat zegt de advocaat van Joop Vernooij. Volgens hem is de afspraak dat Vernooij voor zowel het bouwverkeer als ander bedrijfsverkeer van de toegang op de Herenstraat 79A gebruik blijft maken. En daar direct linksaf slaat en zo dus niet verder het dorp inrijdt, en dan via de Leemkolkweg naar de snelweg rijdt.

Advocaat Lievaart legt uit dat het gebruik van deze route aan het begin van de procedure wel ter sprake is geweest. ,,We hebben toen gezegd dat we dan wel medewerking nodig hebben van inwoners en de gemeente. Het kost namelijk veel geld omdat de ondergrond niet geschikt is. De gemeente zou moeten meewerken aan een nieuw bestemmingsplan. We redeneerden zo: als inwoners zouden gaan procederen, gingen wij er geen geld in investeren.”


Weg over het land van Vernooij die uitkomt op de Leemkolkweg - Kuun Jenniskens

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie