Blik op locatie Hoenderik vanaf einde Camminghalaan
Blik op locatie Hoenderik vanaf einde Camminghalaan Frits Beijnink

Schadeclaim van projectontwikkelaar plan Hoenderik afgewezen

23 november 2021 om 14:33 Politiek

ODIJK De gemeente Bunnik heeft een claim van 89.000 euro ontvangen, nadat de raad vorig jaar het plan Hoenderik wegstemde. De schadeverzekeraar van de gemeente maakt gehakt van de claim van René Walburgh Schmidt, projectontwikkelaar en ex-wethouder van Bunnik. 

door Frits Beijnink

CLAIM Vorig jaar oktober ging de raad na felle discussies uiteindelijk niet akkoord met het plan Hoenderik, dat al vanaf 2011 in de steigers stond. De projectontwikkelaar diende daarop een schadeclaim in. Vorige week maakte de gemeente de inhoud van die claim bekend: het college zou het vertrouwen hebben gewekt dat de gemeente zou meewerken aan het project. En het college zou de gemeenteraad niet goed hebben geïnformeerd en onvoldoende zijn nagegaan of de raad zou instemmen. Juristen van de schadeverzekeraar van de gemeente waren vernietigend in hun oordeel: uiteindelijk stelt de raad de kaders voor bouwplannen vast en het college kan de instemming van de raad nooit garanderen. Bovendien stond in de concept overeenkomst nadrukkelijk het voorbehoud van instemming van de raad. Uit alle stukken bleek dat het college de raad steeds goed op de hoogte heeft gehouden. Ook heeft de projectontwikkelaar het bedrag van 89.000 euro niet onderbouwd en de geleden schade niet aangetoond.

INTEGRITEITSONDERZOEK  In de raadsvergadering van 29 oktober 2020 stemde de raad niet in met de kaders voor bouw op locatie Hoenderik. Twee dagen voor de vergadering was een vertrouwelijke juridische notitie met de raad besproken. Raadsleden moesten voor geheimhouding tekenen. Maar dat het om een mogelijke claim van de projectontwikkelaar ging was duidelijk. Portefeuillehouder Ali Dekker (De Liberalen) schermde in de vergadering zelfs met die mogelijkheid, tot groot ongenoegen van Leny Visser (CDA). 

Op verzoek van het CDA liet de gemeente in het voorjaar van 2021 een integriteitsonderzoek uitvoeren naar het handelen van alle bestuurders die bij het plan Hoenderik waren betrokken. Conclusie van het onderzoek - pas openbaar gemaakt na een WOB verzoek - was dat het handelen van projectontwikkelaar Walburgh Schmidt ‘moreel onverstandig’ was gezien zijn rol als wethouder in een eerdere fase van de planvorming. Datzelfde oordeel werd uitgesproken over het toenmalige college dat in zee was gegaan met de ex-wethouder. Ook was er kritiek op het handelen van het college in de vergadering van oktober, waardoor het CDA zich onder druk gezet voelde.

Het plangebied van project Hoenderik
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie