De gemeenteraad vergadert hier via zoom - oktober 2020
De gemeenteraad vergadert hier via zoom - oktober 2020 Agnes Corbeij

Wat vindt de Bunnikse inwoner van de digitale raadsvergaderingen?

19 augustus 2021 om 08:08 Politiek

ODIJK Sinds april 2020 wordt de Bunnikse raadsvergadering live uitgezonden. Bunniks Nieuws heeft de cijfers opgevraagd van het aantal mensen dat deze vergaderingen vanuit huis volgt, en wilde weten of er onderwerpen zijn die extra veel kijkers trekken. In een poll hieronder kunnen lezers hun mening geven.

door Kuun Jenniskens 

In Bunnik worden het Open Huis en de raadsvergadering alleen live uitgezonden. Er kan dus niet op een later moment worden teruggekeken, zoals in buurgemeenten Houten en Wijk bij Duurstede. De gemeente kan niet zien wie er meekijken, dus de privacy is gewaarborgd.

De aantallen kijkers zijn door de griffie van de gemeente Bunnik in een spreadsheet verstrekt. Het zijn cijfers vanaf maart 2020 - het moment dat in Nederland de corona pandemie zijn sporen begon te trekken. In maart werden raadsvergaderingen afgezegd. Technisch moest Bunnik het digitale vergaderen nog helemaal optuigen. Vervolgens werd het credo: alles zoveel mogelijk digitaal. 

VIA ZOOM Op 16 april 2020 vergaderde de Bunnikse gemeenteraad voor het eerst digitaal via Zoom. Raads- en collegeleden deden dat vanuit huis, alleen de voorzitter en de raadsgriffier zaten in de raadszaal. Op die avond werd wethouder Paul Heijmerink geïnstalleerd. Deze avond trok veel kijkers (49). Een vergelijkbaar aantal als op 9 juli toen Jocko Rensen als derde wethouder werd beëdigd. Installaties van wethouders trekken altijd al familie en vrienden naar de publieke tribune. Met online vergaderen gebeurt precies hetzelfde. 

EIKENPAD SCOORDE MEESTE KIJKERS Het Open Huis over het Eikenpad, een Bunniks plantsoen waarin het college een fietspad wil aanleggen, trok op 3 december 81 kijkers. Dat is het hoogst behaalde aantal van de 1,5 jaar digitaal raadsvergaderingen uitzenden. Tijdens dit Open Huis waren er tien insprekers, met kennelijk grote achterbannen en belangstellenden vanuit het dorp.

HOENDERIK De vergaderingen over woningbouwplan Hoenderik, dat uiteindelijk door de gemeenteraad van tafel werd geveegd, trok op 8 oktober 68 kijkers - ook hier was er sprake van veel insprekers, 9 in aantal. Het raadsdebat op 29 oktober trok 61 kijkers.

Het Eikenpad trok op 11 februari en 4 maart tegen de 60 kijkers. Voor de besluitvorming over een Plan van Aanpak voor Odijkwest waren dat er net iets meer dan 50.

USUAL SUSPECTS Als er geen bijzondere onderwerpen op de agenda staan trekt een digitale vergadering 25 kijkers of meer. Het is niet bekend wie er kijken, maar de aanname is dat dit veelal ambtenaren en partijbestuurders zijn - dat zijn de mensen die voor corona ook op de publieke tribune van de raadszaal plaatsnamen. Op de tribune zit dan ongeveer hetzelfde aantal mensen als het digitale gemiddelde.

MENSEN WAARDEREN HET Een woordvoerder van de gemeente Bunnik: ,,We merken dat de mogelijkheid om online mee te kijken wordt gewaardeerd. We hebben geen signalen gekregen dat mensen het lastig vinden.” Dat was bijvoorbeeld wel in de gemeente Houten het geval, daar heeft de griffie inwoners die minder digitaal vaardig waren, intensief geholpen met inspreken via Zoom.

INMIDDELS HANGT ER CAMERA IN RAADSZAAL Inmiddels verlopen de sessies niet meer via Zoom en zijn raadsleden weer fysiek aanwezig in de raadszaal. ,,Door de anderhalve meter is het een uitdaging om alles goed in te richten voor fysieke vergaderingen”, aldus de woordvoerder. ,,Maar dat is niet het enige. We kijken ook naar de landelijke regels en de wensen van de raad. Het is aan de burgemeester én de gemeenteraad om te bepalen wanneer er niet meer digitaal wordt vergaderd en wanneer publiek en pers fysiek aanwezig kunnen zijn.” De Bunnikse woordvoerder: ,,Na corona zullen we doorgaan met de online streaming van raadsvergaderingen. Er hangt op dit moment één camera in de raadszaal die een totaaloverzicht geeft. De griffie zorgt ervoor dat iedereen in de raadszaal daarbij zo goed mogelijk in beeld is.”

PERS EN PUBLIEK? Wanneer mag de pers weer bij de raadsvergaderingen aanwezig zijn? Of publiek? De woordvoerder zegt dat die noodzaak er niet is, nu er digitaal wordt vergaderd. ,,De tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming is verlengd tot 1 november. Daardoor blijft digitaal vergaderen mogelijk voor de raad.” In Houten is de pers weer welkom als de 1,5 meter wordt opgeheven, pas daarna passen de persbankjes weer in de raadszaal.

Hieronder kunt u een poll met vier vragen invullen over het digitale vergaderen van de gemeenteraad.

POLL

Heeft u het afgelopen 1,5 jaar digitale raadsvergaderingen gevolgd?

Ja

Nee

POLL

Als u naar de livestream keek, hoe vaak deed u dat?

1 keer

3 tot 5 keer

Zoveel mogelijk

Bijna alle vergaderingen

POLL

Bezocht u voor corona de publieke tribune van de raadsvergadering? 

Ja, ik bezocht de raad regelmatig

Soms

Nee, ik was er niet eerder

POLL

Ervaart u digitaal kunnen volgen van de raadsvergaderen als prettig? 

Ja, het is praktisch vanuit huis

Nee, het is te anoniem

Mocht u opmerkingen willen toevoegen, mail deze naar k.jenniskens@bdu.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie