Afbeelding
Meerwind

Bunnikse raad wil niet met orkaankracht windbeleid opstellen, maar doet het rustig aan

22 juni 2021 om 09:09 Politiek

ODIJK Een motie van P21, die vroeg om meer tempo te maken met een beleidskader voor windmolens, heeft het niet gehaald. Het staat, zoals eerder was gepland op de agenda voor december van dit jaar, en is niet naar voren gehaald.

door Kuun Jenniskens

Fractievoorzitter Inge Verhoef (P21) begreep niet goed waarom er nog geen beleidskader is voor windmolens, terwijl dat er bijvoorbeeld al wel ligt voor zonnevelden. ,,Voor ons onduidelijke reden is dit vooruitgeschoven. We willen meer tempo houden, dat is een belangrijke zaak bij de energietransitie. Het klimaat wacht niet met opwarmen.” Daarom diende P21 een motie in om de boel te versnellen.

VOOR DE BUHNE? Coalitiegenoot Frans Pouw (Liberalen) zei verrast te zijn dat deze motie zonder overleg werd ingediend. ,,Onze inwoners willen geen windmolens, een petitie hiertegen werd 3000 keer ondertekend. Uitgaande van 10 keer de tiphoogte is er ook geen plek voor windturbines in Bunnik. Doen we dit dan voor de bühne?”

Bunniks Belang is wel voor een debat over windenergie - zodat inwoners weten hoe de politiek over dit onderwerp denkt. CDA vindt het ook goed om hierover te debatteren, als procesafpraak. Uit het debat zal dan blijken welke kaders, je bijvoorbeeld op het punt van gezondheid zou willen stellen.

WETHOUDER ONTRAADT MOTIE Wethouder Paul Heijmerink zei dat beleid voor windenergie voor het einde van het jaar ingepland staat. Dat heeft een relatie met de RES 1.0. Pas hierna willen de gemeenten Houten, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug samen met Bunnik een windkader gaan maken. De wethouder: ,,We hebben dit jaar de capaciteit niet. We hoeven dit ook niet te overhaasten, de energietransitie is net begonnen. Ik ontraad deze motie dan ook.”

Andere fracties willen gemeenteambtenaren niet nog meer en onnodig onder druk zetten, vonden de toezegging van de wethouder voldoende, of vonden het zonde van de tijd - en stemden tegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie