Windmolen
Windmolen Pixabay

Petitie ‘Geen windturbines van 265 meter hoog bij Odijk west’ nadert 1000 ondertekenaars

4 maart 2021 om 13:24 Politiek

ODIJK Sinds 15 februari staat een petitie op Petitie.nl en die is vandaag (4 maart) al 921 keer ondertekend. De motie stelt dat windturbines van 265 meter hoog niet wenselijk zijn in Odijk. In de hele Kromme Rijnstreek wordt gezocht naar plek voor 5 tot 8 windturbines. 

door Kuun Jenniskens

Ondertekenaars stellen dat onderzoek uitwijst dat het laagfrequente geluid van windturbines kan zorgen voor gezondheidsschade en dat windturbines voor hinderlijke slagschaduw en geluidsoverlast zorgen. Turbines met een tiphoogte van 265 meter passen niet in het landschap. Ook zullen bewoners uit Odijk door dalende huizenprijzen mogelijk in financiële problemen komen.

De petitie wil om die redenen geen windturbines nabij Odijk. Eerst moet er onderzoek komen naar de effecten van windturbines. In Duitsland en Denemarken wordt een straal van tien keer van de turbinehoogte aangehouden, als afstand ten opzichte van woningen. Dit zou wat betreft de ondertekenaars van deze petitie ook in Odijk de norm moeten worden. Op dit moment wordt in de Regionale Energie Strategie (RES) een afstand van 400 meter tot woningen aangehouden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie