De beoogde turbines hebben een tiphoogte van 265 meter.
De beoogde turbines hebben een tiphoogte van 265 meter. Petitie.nl

Petitie: Geen windturbines van 265 meter hoog nabij Odijk

17 februari 2021 om 10:30 Overig

ODIJK Al 312 inwoners hebben op de website petities.nl getekend tegen het plan om windturbines te plaatsen in Odijk.

De gemeenten in de Kromme Rijnsteek willen vóór 2030 vijf tot acht windturbines plaatsen. Odijk behoort tot de mogelijke locaties. De beoogde turbines met een tiphoogte van 265 meter – vergelijkbaar met de Eiffeltoren of 2,5 keer de Dom – komen mogelijk vlakbij het dorp te staan (400 meter afstand).

Volgens de initiatiefnemers wijst onderzoek uit dat het laagfrequente geluid van windturbines kan zorgen voor gezondheidsschade, dat windturbines voor hinderlijke slagschaduw en geluidsoverlast zorgen en ook vinden ze dat de door de Regionale Energie Strategie beoogde windturbines met een tiphoogte van 265 meter niet passen in het landschap. Daarbij zouden bewoners uit Odijk door dalende huizenprijzen mogelijk in financiële problemen komen. 

Ze verzoeken daarom om de plaatsing van de beoogde windturbines nabij Odijk tegen te houden, op grond van het voorzorgbeginsel om onderzoek in te stellen naar de effecten van windturbines en om te zoeken naar alternatieve manieren voor duurzame energievoorziening, zoals zonnevelden. Ook wordt gevraagd om evenals in Duitsland en Denemarken geen nieuwe windmolens bij woonwijken te plaatsen binnen een straal van een factor tien van de turbinehoogte. 

Wie de petitie ook wil ondertekenen kan kijken op https://petities.nl/petitions/geen-windturbines-van-265-meter-hoog-nabij-odijk/signatures?locale=nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie