Eikenpad
Eikenpad Agnes Corbeij

Veel meningen over wel, geen of ander fietspad door het Eikenpad

4 december 2020 om 09:00 Politiek

ODIJK/BUNNIK Tijdens het Open Huis vanavond lieten 15 insprekers horen wat zij vonden van de plannen van het college om een fietspad door het Eikenpadplantsoen te leggen. Veel omwonenden waren tegen de plannen en vroegen om betere onderbouwing van de plannen, een aantal waren voor en hadden suggesties over hoe het fietspad moest worden ingepast. 

door Agnes Corbeij

Verschillende tegenstanders wezen op het feit dat de gemeenteraad tijdens de snippergroenaffaire van vier jaar geleden in het bestemmingsplan heeft opgenomen dat het Eikenpad een belangrijk onderdeel van de groenstructuur van Bunnik vormt en dat dit zo moet blijven. Ook wezen de tegenstanders erop dat er geen onderbouwing is voor de aanleg van dit fietspad. 

VEEL VRAGEN Maarten Schults: ,,Er zijn veel vragen en er komen geen antwoorden van de wethouder. De variant waarbij het fietspad buiten de kern gelegd wordt, is afgeschoten omdat dit te ver om zou zijn en fietsers deze route niet zouden nemen. Waar baseert het college zich op? Waarom wil de gemeente Utrecht niet meewerken aan die variant? En wat is de rol van de provincie hierin? Ik ben lost.”

Een aantal insprekers vond dat de gemeente Bunnik naar de pijpen van de provincie danst. Gerard Ruis: ,,Bunnik is het kleine broertje dat graag meespeelt met de grote jongens, maar daarbij al zijn knikkers verspeelt.” 

Leo van Essen woont al sinds 1976 aan het Eikenpadplantsoen en heeft het park zien ontstaan. ,,Er is steeds meer gespeeld, gewandeld, er zijn veel recreanten, de BSO komt hier buitenlessen geven. Voor de derde keer wordt het fietspad besproken, een keer kwam snippergroen voorbij. B&W gaat steeds weer voorbij aan het welzijn van de gebruikers.” Van Essen was heel duidelijk over zijn standpunt. ,,Wij laten ons de mond niet snoeren. Na vier dure pogingen dit park te slopen is het genoeg geweest.”

NOODZAKELIJK Ook voorstanders spraken in. Gerrit van Heusden, bewoner van de Gildenring en actief lid van de Fietsersbond. Hij sprak vooral namens de fietsers die nu door de straat rijden. ,,Het plan voor dit fietspad is dan ook terecht en noodzakelijk. De huidige route door de Gildenring is voor een fietser een crime. De dwars geparkeerde auto’s die achteruit rijdend uitparkeren zorgen voor veel gevaar. De straat is smal, kent geen trottoirs en zit vol bochten.”

Van Heusden is dan ook voor de aanleg van een fietspad door het plantsoen. Maar hij kent ook de bezwaren van zijn buren. ,,Mijn oproep aan u is: maak er het allermooiste fietspad van Nederland van. Kijk hoe het fietspad op de best mogelijke en op de minst belastende wijze kan worden aangelegd. Maak een ‘groen fietspad door het groen’. Er hoeft geen rood asfalt te worden gebruikt, er bestaat ook groen asfalt.” 

EXTRA GROEN Ook deed Van Heusden suggesties voor de inpassing. ,,Er zijn oplossingen om te voorkomen dat er te snel wordt gefietst en voor verlichting zijn goede technieken ontwikkeld. Helemaal perfect zou zijn het achter het Eikenplantsoen liggende stuk weiland aan te kopen en dat in te richten als extra groengebied. Het fietspad kan daar dan doorheen worden aangelegd. Het creëert meer groen voor aanwonenden én ruimte voor de fiets.”

Ook Frank Dotman, bewoner van de westelijke tak van de Gildenring, is voorstander. ,,Er gebeuren heel vaak bijna ongelukken op de Gildenring, is mijn ervaring als automobilist. Ik heb regelmatig bijna een fietser aangereden.” Hij liet een plaatje zien waarin hij suggereerde dat het fietspad ver het akkerland in gelegd zou moeten worden. ,,Zo hoeft de fietser geen scherpe bocht te maken en hebben de kinderen nog meer speelruimte.”

PARKEREN Willem Stoorvogel, ook bewoner van de westelijke Gildenring en voorstander van het fietspad, zei geregeld bijna ongelukken mee te maken. Maar hij noemde nog een reden om dit fietspad nu aan te leggen. ,,Volgend jaar gaan ze op het Utrecht Science Park parkeergeld heffen bij de medewerkers. Dat betekent dat meer mensen op de fiets gaan komen.”

Daarbij waarschuwde hij de wethouder wel meteen. ,,Bunnik moet wel opletten dat we niet het gratis parkeerpark van het Utrecht Science Park worden. Dat gebeurt nu al. Mensen die daar werken parkeren bij ons in de wijk en leggen op de vouwfiets de laatste vijf minuten af.” 

PLANNING Wethouder Dekker zei alle input van de insprekers en de input die daarna van de raadsleden kwam, mee te wegen voor het raadsbesluit. Dit wordt pas in maart besproken.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie