Maarten Schults is een van de vele inwoners die de plannen wil tegenhouden
Maarten Schults is een van de vele inwoners die de plannen wil tegenhouden Agnes Corbeij

Veel insprekers verwacht bij Open Huis over Eikenpad

14 november 2020 om 09:00 Politiek

BUNNIK De aanleg van een fietspad door het Eikenpadplantsoen in Bunnik wordt op 3 december behandeld door de gemeenteraad tijdens het Open Huis. Een rondgang onder omwonenden doet vermoeden dat er veel insprekers zullen zijn over dit onderwerp.  

door Agnes Corbeij

Zeven jaar geleden lag hetzelfde onderwerp op tafel, maar bezwaar vanuit de buurt leidde ertoe dat het fietspad er niet kwam. Deze keer wil de provincie betalen, wegens de toenemende verkeersdruk op de Uithof (Utrecht Science Park). Een ander verschil is dat het college niet in gesprek wil met omwonenden over de vraag óf het fietspad er moet komen, maar alleen over de inpassing ervan. Ook lijkt het college instemming van de raad niet nodig te vinden. 

Hoe de raadsleden daarover denken, zal blijken tijdens het Open Huis op 3 december. Bunniks Nieuws maakte vast een rondje langs omwonenden en daaruit bleek dat de houding sinds zeven jaar geleden niet is veranderd. Verschillende omwonenden stuurden brieven naar de gemeente, raadsleden en de pers. Dat de gemeente het tracé nu niet ter discussie stelt, is voor hen geen enkele reden om er geen bezwaar tegen te maken. 

BELANG Gerard Ruis woont met zijn voortuin aan het Eikenpad en is verbolgen over de waarop de gemeente regionale belangen boven het belang van de eigen inwoner verkiest. ,,De brief legt uit dat de wens van de provincie voor asfalt op ons pad, voortkomt uit de verkeerssituatie in de Uithof. Daar is de verkeersdruk zo groot dat deze nieuwe fietsverbinding nodig is. En omdat de Bunnikse bestuurders de samenwerking met de regionale partners niet op het spel willen zetten, worden lokale belangen verkwanseld.”

Ook vraagt Ruis zich af of aanleg van het fietspad werkelijk verbetering oplevert voor de fietsers. ,,Het fietspad zal een niet uitwisbare aantasting zijn van aan-en uitzicht van de laan met de eiken evenals een aantasting van het wortelstelsel van de bomen zelf. En de fietsers die op weg geholpen worden met dit fraaie cadeau? Die bestaan niet. Nooit is aangetoond dat er vraag is naar deze route.”

NUT EN NOODZAAK Daar sluit Maarten Schults, bewoner van de andere kant van het Eikenpad, zich bij aan. ,,We weten wat we opofferen voor dit fietspad, een mooie stuk groen en een veilige speelplek voor kinderen. Maar het nut en de noodzaak zijn nooit aangetoond. Het gaat om 140 meter fietspad. Dat gaat mensen niet uit de auto trekken. De hoeveelheid fietsverkeer is helemaal niet toegenomen de afgelopen jaren. Er gebeuren geen ongelukken op de Gildenring met fietsers. Dus waarvoor offeren wij ons groen op? En waarom hebben we daar zeven ton gemeenschapsgeld voor over? Op die vragen is nog geen antwoord.”

Angelique Reitsma verzette zich in 2013 ook tegen de plannen. Zij was een van de insprekers in het Open Huis. Het verschil met toen is niet zo groot, stelt zij: ,,Het lijkt alsof de gemeente al verder in de besluitvorming zit. Het college is positief over de plannen en heeft al een tracé gekozen. Daar zijn we zeven jaar geleden ook geweest en we hebben het tegengehouden. Dat gaan we nu weer doen.” Het spandoek met de tekst ‘Red dit Groen’ ligt al klaar in de woonkamer. 

BIODIVERSITEIT Reitsma strijdt tegen het opofferen van groen. ,,Dit prachtige park wordt door deze plannen een verkeerspark met asfalt, verlichting, borden, etcetera. Hier wonen nu egels, uilen, slangen, vogels, die zijn het waard om voor op te komen. Roofvogels gebruiken het Eikenpad als aanvliegroute richting Rhijnauwen. En dat wil het college allemaal opofferen. Terwijl ze aan de andere kant een bloemenweide laat aanleggen voor de biodiversiteit. Dit getuigt van domheid, niet van deze tijd.”  

Net als Reitsma, zijn ook Schults en Ruis van plan om net als zeven jaar geleden, de plannen te bestrijden. Schults: ,,Ik sluit een gang naar de Raad van State niet uit, mocht het nodig zijn. Desnoods halen we in de buurt geld op daarvoor.” 

BEGRIP Niet iedereen in de wijk is tegen aanleg van het fietspad. Gerrit van Heusden woont ook met zijn achtertuin aan het Eikenpad. Hij bekijkt de zaak vanuit het perspectief van de fietsers en de doelen van de provincie. ,,Ik zit in het Utrechts Provinciaal fietsoverleg en Adviesraad Snelfietsroutes van de provincie.” Vanuit dat perspectief begrijp Van Heusden de keus van het college voor dit tracé. 

,,Ik ben niet per se voor het aanleggen van een fietspad over het Eikenpad, maar van alle mogelijkheden is dit wel de beste.” Van Heusden ziet wel degelijk nut en noodzaak van de aanleg. ,,De provincie investeert 100 miljoen om van de fiets een belangrijker vervoersmiddel te maken. Het aantal woningen in de regio groeit enorm hard en er moet een alternatief voor de auto komen.”

,,De komst van de elektrische fiets en de speed peledec maken het steeds gewoner om langere afstanden naar het werk af te leggen. Daar zijn onze fietspaden echter niet op berekend.” Volgens Van Heusden heeft de provincie wel degelijk reden om aan te nemen dat aanleg van dit stuk fietspad meer mensen uit de auto trekt. ,,Uit onderzoek blijkt dat als je een fietsroutenetwerk opwaardeert, dat tien procent meer fietsverkeer oplevert. Anders zou de provincie er niet zoveel geld voor uittrekken.”

GROEN ASFALT Voor de nadelen zijn oplossingen te bedenken, zegt Van Heusden. ,,Het asfalt hoeft niet per se rood te worden, er bestaan ook groene alternatieven. Er worden ook geen bomen omgezaagd. Het fietspad kan mooi ingepast worden. De speelplek blijft ook heus wel veilig, het gaat niet om een snelweg in je achtertuin, het blijft gewoon een fietspad. Er gebeuren vrij weinig ongelukken tussen fietsers en voetgangers.”

Toch is ook Van Heusden kritisch over de manier waarop de gemeente de boodschap nu brengt. ,,Dat ze zelf al een tracé hebben gekozen begrijp ik niet. Gelet op de gevoeligheid moet je gewoon met iedereen om tafel gaan. Alle alternatieven moeten goed uitgewerkt worden met schetsen en cijfers. Dan kun je een keuze maken op basis van al die informatie. Ik begrijp niet waarom ze dat nu overslaan.”

LIVE STREAM Die vraag zal ook op 3 december voorliggen. Het Open Huis is toegankelijk voor iedereen, via de live stream van de gemeente of Slotstad RTV. Uit cijfers van de gemeente daarover blijkt dat er weinig mensen meeluisteren met raadsvergaderingen, gemiddeld zo’n twintig, waaronder ambtenaren, pers en fractie-assistenten. Alleen bij spannende onderwerpen, zoals de bouwplannen Hoenderik, luisteren meer mensen mee, destijds waren dat er zo’n 60. Deze cijfers komen redelijk overeen met de bezetting van de publieke tribune in het pre-corona tijdperk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie