Afbeelding
Foto door Ivan Samkov via Pexels

4 Essentiële tips voor effectief uitbesteden

27 december 2022 om 16:33 Partnercontent

Als je een bedrijfseigenaar of manager bent en een vorm van uitbesteding overweegt, dan weet je waarschijnlijk dat er aanzienlijke risico’s aan verbonden zijn. Als je dat niet goed begrijpt, is het raadzaam om nog eens goed te kijken naar wat het uitbestedingsproces voor jouw bedrijf betekent. Immers, de toekomst van jouw bedrijf in verkeerde handen leggen kan snel van kwaad tot erger gaan. Verschillende bedrijven hebben verschillende eisen en doelstellingen voor outsourcing. Dus voordat je begint met uitbesteden, moet je begrijpen welke stappen je moet nemen om succesvol te zijn. Lees verder voor meer informatie.

1. Het bepalen van de doelstellingen

Het uitbesteden van werkprocessen kan vele verschillende doeleinden hebben. Uitbesteden van de werkzaamheden is voor een bedrijf echter het meest waardevol en productief als het duidelijke doelstellingen en een nauwkeurig plan heeft.

Bepaal dus wat je uit je uitbestedingsplan wilt halen. Wil je de bedrijfsefficiëntie verhogen? Is kostenbesparing het doel? Door dergelijke doelen te beargumenteren, zal het duidelijker worden wat je wil bereiken met het uitbesteden van de taken en waarom het effectief kan zijn voor de bedrijfsvoering. Pas er ook op dat je het concurrentievoordeel van jouw bedrijf niet verliest. Behoud de controle over wat jouw bedrijf uniek maakt of wat jouw bedrijf definieert.

2. De verschillende uitbestedingsmodellen begrijpen

Hoe meer je weet over de markt van uitbesteding, hoe beter je de activiteiten van jouw uitbestedingsstrategie kunt plannen. Als je de verschillende outsourcingmodellen begrijpt, kun je gemakkelijker het model kiezen dat het beste bij jouw bedrijf past. Dan kun je op zoek gaan naar de beste partners, voor bijvoorbeeld het ICT beheer uitbesteden of de financiële administratie. 

3. De juiste hulp kiezen

Het kiezen van de beste leverancier of werknemer voor jouw behoeften kan wat tijd kosten dus weersta de drang om de eerste partij die je benadert in te huren. Zelfs als zij uiteindelijk de juiste beslissing blijken te zijn, neem dan de tijd om hun sterke punten te vergelijken met andere leveranciers. Ben je bijvoorbeeld van plan om vakmensen in te schakelen voor het installeren van bitumineuze dakbedekking, neem dan de tijd om rond te kijken op uitbestedingswebsites. Kies een bedrijf dat gespecialiseerd is in het werk dat je nodig hebt – je wilt immers dat hun sterke punten aansluiten bij jouw doelstellingen. Hebben ze een goede reputatie in hun vakgebied? Houdt ook rekening met ervaring, locatie, flexibiliteit, belastingwetgeving en taal- of cultuurbarrières.

4. Neem de tijd

Behalve dat je het proces van het kiezen van een uitbestedingspartner niet moet overhaasten, moet je ook het overgangsproces niet overhaasten. Partnerschappen hebben meer kans van slagen als de contractant een bepaalde hoeveelheid bevoegdheden krijgt en de rest structureel wordt verdeeld op basis van de prestaties. In deze periode kun je ervoor zorgen dat alles soepel verloopt voordat je grotere operaties aan hen delegeert.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie