Afbeelding
Foto Kleinkunstig

Eigentijdse kunstworkshops waar ritme in zit

23 augustus 2022 om 00:00 Partnercontent

Er is iets magisch aan muziek. Let maar eens goed op als je een vrolijk muziekje opzet. Je kunt amper met je ogen knipperen of iedereen in je buurt zit al met een voet op de grond te tikken, een beetje met het hoofd te wiebelen of met de vingers op de tafel te trommelen. Misschien ken je zelfs wel mensen die echt niet stil kunnen blijven zitten als er muziek op staat. In mensen zit muziek. Dat geldt misschien nog wel extra voor jonge mensen die nog bomvol energie zitten. Precies daarom is het zo ontzettend leuk om binnen het kunstonderwijs op school aandacht te besteden aan muziek. En de mogelijkheden om dat te doen zijn eindeloos.

Onderwijs waar muziek in zit

Grofweg kun je op twee manieren aan de slag met muziek op school: je kunt ervoor kiezen om samen muziek te maken of je kunt gebruik maken van muziek die er al is, door er samen op te dansen. Heb je die keuze eenmaal gemaakt, valt er nog een hoop meer te kiezen. Kies je bijvoorbeeld voor samen zingen of ga je voor een spetterende percussiesessie op djembés of andere toegankelijke slaginstrumenten? En als je voor dans gaat, ga je dan voor een tijdloos genre of ga je voor iets super eigentijds, bijvoorbeeld hiphop of breakdance?

Gevoel voor ritme kun je leren

Maar je kunt natuurlijk ook helemaal buiten de box denken. Er zijn namelijk ook andere kunstvormen waar muziek en - in het bijzonder - ritme in zit. Want gevoel voor ritme kan iedereen leren. Tijdens een workshop beatmaking leren leerlingen bijvoorbeeld alles over baslijnen, melodielijnen en ritme. Ze produceren hun eigen nummer en maken zich al doende de basistechnieken van digitaal muziek produceren eigen en gaan naar huis met een zelfgeproduceerde dance track. En wat dacht je van een workshop sound design? Een echte sound designer functioneert op het randje van wat muziek is en wat niet. Hij of zij gebruikt geluid om videobeelden te versterken. Een onmisbaar element van elke film. Én ontzettend leuk om op school mee aan de slag te gaan.

Creatieve workshops op de middelbare school

Bij Kleinkunstig organiseren we al sinds 2005 muzikale, ritmische en andere kunstzinnige workshops, voorstellingen en projectdagen door heel Nederland. In 2021 kwamen we op 550 scholen, organiseerden we 800 activiteiten en bereikten we 105.000 kinderen. En wat was het leuk! In regio Bunnik verzorgden we op De Breul en het Christelijk College workshops capoeira, stepdance, beatmaking en superimpose fotografie.

Weten wat we voor jouw school kunnen betekenen? Wij verzorgen ook workshops in het kader van CKV en draaien onze hand niet om voor maatwerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie