Afbeelding
Foto: Shutterstock

Digitale munten bereiken nieuwe recordhoogtes

25 november 2021 om 13:45 Partnercontent

De afgelopen jaren vormden het begin van de opmars richting een nieuwe recordhoogte van de koers van Bitcoin. Bitcoin kopen was populairder dan ook! Mede doordat veel mensen hun vakantiegeld niet uitgaven en zochten naar opties om hier rendement uit te halen. De een koos voor een belegging op de beurs, anderen investeerden in digitale munten. Het heeft hen bepaald geen windeieren gelegd, nu de koers van Bitcoin en andere grote crypto’s nieuwe recordhoogtes bereikt. Ten opzichte van de vorige grote stijging in 2017 is de koers van Bitcoin inmiddels verdrievoudigd. Economen waarschuwen voor de grote risico’s die kleven aan een investering in digitale munten. Zij wijzen op het feit dat de koers op hetzelfde tempo kan dalen, met alle gevolgen van dien voor mensen die op de top zijn ingestapt.

Steeds meer (jonge) Nederlanders beleggen

Zoals reeds genoemd werd, is niet alleen Bitcoin kopen populairder geworden in de afgelopen periode. Ook beleggen in algemene zin wint aan populariteit. Er zijn verschillende verklaringen voor het groeiende aantal beleggers. Enerzijds worden met name jongeren gedreven door de gigantische winsten die beleggers haalden in de afgelopen jaren. Zeker de koers van de aandelen van technologiebedrijven stegen fors. Denk aan bedrijven als Tesla en Microsoft. Ook dichterbij huis werden fraaie rendementen behaald met aandelen van het Nederlandse ASML en bijvoorbeeld ASM International.

Beleggen is steeds makkelijker geworden 

Een andere verklaring voor het toenemende aantal particuliere beleggers zit in het feit, dat beleggen makkelijker is geworden. Voorheen werden orders via de telefoon doorgegeven aan een bankmedewerker. Tegenwoordig kan een order in een app geplaatst worden. Met een paar klikken ben je de trotse bezitter van aandelen van Apple of Samsung. Een ontwikkeling waar niet iedereen even gelukkig mee is. De eenvoud van beleggen brengt risico’s met zich mee. Doordat beleggen zo makkelijk wordt gemaakt, onderschat men vaak het risico op een forse daling in de koers. Zeker ook omdat koersen de afgelopen jaren enkel lijken te stijgen.

Inflatie kan leiden tot correctie op de beurs

Een van de mogelijke katalysatoren van een correctie op de beurs is de stijgende inflatie. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in de wereld. Onder meer in de Verenigde Staten stegen de prijzen van consumentengoederen met 6,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor bankiers kan de toenemende inflatie een reden zijn om de rente te verhogen. Iets wat ertoe leidt dat sparen aantrekkelijker wordt dan beleggen voor particulieren. De verkoop van aandelen laat de koersen dalen. Met name jongeren hebben onvoldoende kennis over de risico’s van beleggen, om hun aandelen vroegtijdig te kunnen verkopen en daarmee het risico op een fors verlies te verkleinen. Onder meer de crisis op de woningmarkt maakt dat zij het geld vaak niet twintig of dertig jaar kunnen laten staan. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie