Afbeelding
Foto door form PxHere

Deze 5 klusjes laat je beter aan een professional over

Partnercontent

Vinger op de knip houden: we staan er bekend om. En als we met doe-het-zelven op een klusje kunnen beknibbelen, dan doen we dat. Toch is het slimmer om bepaalde problemen door een vakman te laten opknappen. Deze vijf klusjes, waaronder cv-ketel-onderhoud, kun je het beste door een specialist laten doen.

Klus 1: Dakgoot reinigen

De dakgoot schoonmaken hoor je eigenlijk minstens één keer per jaar te doen, het liefst elk voor- en najaar. Zo zorg je dat de goten niet verstopt raken door bladeren of andere resten die erin vallen. Een verstopping kan namelijk weer leiden tot lekkages, vocht en schimmel in huis – en dat wil je niet.

Zelf het dak op met een ladder en een grote emmer is echter nogal een karwei. Bovendien kan het er aardig glad worden wanneer je met water werkt. Laat dit klusje daarom door een loodgieter of andere specialist klaren. Deze gaat veilig te werk en je hebt er zelf geen omkijken naar.

Klus 2: Schoorsteen vegen

Eerlijk is eerlijk: het vegen van de schoorsteen is een vak apart. Gedurende het jaar verzamelen zich onverbrande deeltjes en aanslag in het afvoerkanaal van je open haard of kachel. Omdat deze heel makkelijk vlam kunnen vatten, dienen ze minstens één keer per jaar verwijderd te worden.

Laat dit professioneel doen door een schoorsteenveger. De hardnekkige aanslag in het afvoerkanaal laat zich namelijk niet zomaar verwijderen. Bovendien voert de schoorsteenveger ook een inspectie van het rookkanaal uit. Zo weet je zeker dat je weer een winter lang schoon en brandveilig kunt stoken.

Klus 3: Cv-onderhoud

Het is belangrijk dat je je cv goed en tijdig onderhoud. Hiermee hou je niet allerlei ijskoude douches en andere storingen buiten de deur, maar ook gevaarlijkere situaties. Zoals lekkages, verborgen waterschade, brand en zelfs koolmonoxidevergiftiging.

Een loodgieter of cv-monteur is de aangewezen persoon voor het periodieke onderhoud van je ketel. Deze vakman checkt onder meer of alle meters nog goed werken en de waterdruk voldoende is. Dat scheelt je niet alleen kopzorgen maar ook een hoop geld. Een goed onderhouden cv-ketel werkt namelijk een stuk zuiniger – en dat bespaart je weer een onnodig hoge energierekening.

Klus 4: Riolering ontstoppen

Niks vervelender dan een verstopping in je riool. Het is een probleem dat je zo snel mogelijk moet zien te verhelpen. Daarom kan het verleidelijk zijn om zelf aan de slag te gaan met allerlei chemische ontstoppingsmiddelen.

Toch is dit niet niet verstandig. Door de agressieve chemicaliën die hier vaak in zitten kunnen je leidingen namelijk beschadigd raken. En je raadt het al: dan ben je nóg verder van huis. Schakel bij een flinke verstopping daarom een loodgieter in. Deze weet precies hoe je een afvoer, gootsteen of riool veilig vrij kunt maken.

Klus 5: Lekdetectie

Een lekkage kan voor ontzettend veel overlast zorgen. Hoewel de waterschade vaak duidelijk is, is de precieze oorzaak dat niet. Voor het opsporen en repareren van een lek moet je dan ook een loodgieter of specialist met de nodige ervaring hierin hebben. Zo’n vakman beschikt over geavanceerde meetapparatuur om een lek op te sporen en goed te verhelpen.

advertentie
advertentie