Afbeelding

Vrijwilligers Hollandse Waterlinies in zonnetje gezet op Fort bij Rijnauwen

5 december 2023 om 07:45 Overig

BUNNIK Werelderfgoed Hollandse Waterlinies bestaat uit de historische linies Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Hollandse Waterlinies is groot en loopt van Edam helemaal rondom Amsterdam en van Muiden tot aan de Biesbosch. Vrijwilligers zijn heel belangrijk om dit bijzondere erfgoed in stand te houden en om de verhalen door te geven aan de volgende generaties. Om deze groep te bedanken, organiseert Stichting Liniebreed Ondernemen in opdracht van de Siteholder Hollandse Waterlinies in totaal zeven vrijwilligersbijeenkomsten in november en december. Woensdag 23 november werden zo’n 35 vrijwilligers in het zonnetje gezet op Fort bij Rijnauwen in aanwezigheid van Hilde de Groot, wethouder Toerisme,  recreatie & Monumenten in gemeente Bunnik.

Tijdens de vrijwilligersbijeenkomst op Fort bij Rijnauwen werden de vrijwilligers geïnformeerd over het zijn van UNESCO Werelderfgoed. De wethouder van de gemeente Bunnik, Hilde de Groot, mocht haar kennis over de waterlinie vergroten via een heuse waterliniequiz (en slaagde hiervoor). Daarna bedankte ze alle aanwezige vrijwilligers ‘als helden van nu’ voor het enthousiasme en de tomeloze inzet waarmee ze het erfgoed beheren en onderhouden voor toekomstige generaties en tevens het verhaal van de waterlinies vertellen aan de vele fortbezoekers. Na het dankwoord konden de aanwezigen mee met een rondleiding op het fortterrein. De bijeenkomst werd afgesloten met een heerlijke lunch, verzorgd door Vroeg. Aan tafel kon men kennis maken met collega-vrijwilligers van andere forten en werd er veel kennis en ervaring gedeeld. Met een inspiratiegids, een speciale waterliniefles en veel inspiratie konden de vrijwilligers daarna huiswaarts.

DRIJVENDE KRACHT

De vrijwilligers op de forten in de Hollandse Waterlinies zijn -zoals bij veel organisaties- de drijvende kracht. Zij steken dagelijks tot wekelijks de handen uit de mouwen bij het groenbeheer, geven als gids rondleidingen, bemensen het museum of zorgen voor herstelwerkzaamheden aan bijvoorbeeld hang- en sluitwerk. Zonder de inzet van de vrijwilligers zouden een heleboel forten niet open kunnen voor het publiek of er verwaarloost bij liggen. De vrijwilligers zijn de gastheren/ gastvrouwen en beheerders van al die bijzondere plekken en daarmee ambassadeurs voor de Hollandse Waterlinies. De Siteholder Hollandse Waterlinies wil deze vrijwilligers in het zonnetje zetten in vrijwilligersbijeenkomsten verspreid over de gehele waterlinie, van Edam tot Fort Giessen.

De Stelling van Amsterdam werd al in 1996 UNESCO Werelderfgoed. In juli 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie daaraan toegevoegd. Samen zijn ze nu UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Hiermee wordt wereldwijd erkend hoe de linies een uniek samenspel zijn van het landschap, het water en de forten. De provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant zijn gezamenlijk Siteholder en daarmee verantwoordelijk voor het beschermen en uitdragen van dit unieke gebied.De Siteholder werkt hierin samen met allemaal betrokkenen zoals waterschappen, natuur organisaties, ondernemers en vooral ook de vele vrijwilligers.

VRIJWILLIGER WORDEN?

Er zijn nog vrijwilligersbijeenkomsten gepland tot en met 14 december. Vrijwilligers die zich hier nog niet voor hebben aangemeld, kunnen dat alsnog doen via de website www.liniebreed.nl. Ook potentieel geïnteresseerden in vrijwilligerswerk op de forten van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies kunnen zich aanmelden. 

Lijkt het u leuk om gids te worden op een van de forten of wilt u helpen in het groenonderhoud of het beheer van een fort? Neem dan contact op met een fort bij u in de buurt. Weet u nog niet op welk fort u actief wil worden of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met Stichting Liniebreed Ondernemen. Stuur dan een mail naar info@liniebreed.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie