Er is hard gewerkt om Koningsdag dit jaar te kunnen vieren.
Er is hard gewerkt om Koningsdag dit jaar te kunnen vieren. Wouter de Kleyn

Koningsdag is terug in Bunnik

28 februari 2023 om 13:02 Overig

BUNNIK Op donderdag 27 april viert Bunnik weer Koningsdag! Dat is op zich geen nieuws, maar wel als je bedenkt dat de festiviteiten rond de verjaardag van Koning Willem-Alexander de afgelopen drie jaar in Bunnik niet of nauwelijks hebben plaatsgevonden. Dit jaar dus wel. En hoe! Vanuit verschillende invalshoeken werd parallel gewerkt aan plannen om Koningsdag 2023 in Bunnik uitgebreid te vieren. Die initiatieven komen nu samen in één gezamenlijk dagprogramma, met activiteiten voor oud én jong.

door Wouter de Kleyn

In 2020 dwarsboomde corona de plannen. Koningsdag verwerd tot ‘woningsdag’ en de vrijmarkt was digitaal. Ook een jaar later vierden we een Koningsdag zonder kindervrijmarkt of Koningsspelen. Na zulke ingetogen vieringen leek Bunnik Koningsdag verleerd, getuige de ongeorganiseerde straatverkopers in de Dorpsstraat vorig jaar. In 2023 brengen een aantal enthousiaste dorpsgenoten Koningsdag weer terug naar de Dorpsstraat en op de velden van Bunnik ’73.

,,Het leek een tijdje of ik in mijn eentje de Oranjecommissie van het dorp Bunnik was”, zegt Eef Goes, één van de initiatiefnemers van Koningsdag 2023 in Bunnik. ,,Ik heb in het verleden vaak voor de basisschoolkinderen een feest georganiseerd bij Bunnik ’73, maar dat was er de afgelopen jaren, mede door corona, niet meer. Toen ik vorig jaar op het kinderfeest bij SV Odijk rondliep en daar die blije gezichtjes zag, wilde ik dat ook weer terugbrengen naar Bunnik. Dus heb ik een paar gesprekken gevoerd en een paar weken geleden heb ik een oproep in ’t Groentje geplaatst; het Oranje Kinderfeest bij Bunnik ’73 is weer terug.

,,Klopt”, vult Sjoerd-Dirk van den Leest van ’t Wapen van Bunnik aan, ,,en toen zaten wij met z’n allen al aan de tekentafel voor een vrijmarkt en wat gezelligheid in de Dorpsstraat. Vorig jaar was de vrijmarkt een beetje een zooitje. Er was niks geregeld en dat leidde tot gedoe met Handhaving. Dat wil je niet nog eens. Nu hebben we met een paar man de handen ineengeslagen om er dit jaar wat leuks van te maken, voor heel Bunnik.”

,,We hebben een vol programma”, vervolgt Van der Leest, ,,Koningsdag 2023 start om 08.30 uur met een kindervrijmarkt in de Dorpsstraat. Daar kunnen de basisschoolleerlingen al hun oude speelgoed verkopen en tweedehands speeltjes kopen. Om 10.30 uur is het tijd voor de traditionele Koningsdagaubade en daarna komen de Parels van de Kromme Rijn op het podium. En als DJ Jeroen de eerste platen opzet, start Eef met het sportieve Kinder Oranjefeest bij Bunnik ’73. Dat stopt rond 16.00 uur zodat iedereen weer op tijd bij ’t Wapen kan zijn voor de hoofdact van de dag, want we hebben voor Koningsdag Henk Dissel weten te strikken. Daar moet je natuurlijk bij zijn!”

,,Het is goed dat onze initiatieven op deze manier bij elkaar komen en dat we nu gezamenlijk vormgeven aan Koningsdag 2023”, aldus Goes. Op dit moment schakelen we met de gemeente om alle vergunningen te regelen, dat verloopt allemaal in goed overleg. Iedereen heeft er zin in en ik voorspel dat het weer dit jaar ook meewerkt. Dus tot 27 april!”

De organisatie zoekt nog een aantal vrijwilligers die willen meehelpen tijdens Koningsdag 2023, bijvoorbeeld met verkeer regelen, opbouwen en afbreken. Help je mee? Mail naar info2023@koningsdagbunnik.nl.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie