Wethouder Dekker opent Speel en Deel café Bunnik
Wethouder Dekker opent Speel en Deel café Bunnik Lia van der Heijden

Speel en Deel café Bunnik geopend

1 september 2021 om 14:42 Overig

(Bunnik) Woensdagochtend 1 september opende Wethouder Ali Dekker het Speel en Deel café Bunnik. Een grote groep peuters genoot met hun ouders van de voorstelling van poppenspeler Jochem Jalink. Aansluitend opende Dekker door middel van het doorknippen van een lint het café en konden de kinderen naar het spannende verhaal : “Coco kan alles” luisteren. Voor de corona periode startte bibliotheek Idea al met dit initiatief, maar na enkele weken kwam alles stil te liggen. Nu kunnen ouders met baby’s en peuters van 0 tot 4 jaar weer iedere woensdag naar het “Speel en Deel café” komen. Vanaf 10.00 uur is iedereen welkom, er wordt een kwartiertje voorgelezen, aansluitend kunnen de kinderen knutselen en lekker spelen. Ouders kunnen bijpraten bij een kop koffie of thee en ervaringen uitwisselen. 

door Lia van der Heijden 

Margriet van Riswijk van Regio cultuurcentrum Idea is het gezicht van het Speel en Deel café. In Zeist en Bilthoven bestond een dergelijk initiatief al en werd het een groot succes. Ouders ontmoeten elkaar op een laagdrempelige manier en kunnen allerlei opvoedkundige tips uitwisselen terwijl hun kinderen lekker spelen. Dat het Speel en Deel café voorziet in een behoefte blijkt wel uit de reacties van de aanwezige ouders . Zo vindt Maaike, aanwezig met een kleuter en baby dat haar dochter leert dat er ook op een andere manier voorgelezen kan worden en “Het is belangrijk andere kinderen en ouders te ontmoeten”. Vader Addo vult aan : “Ik lees zelf veel voor en zou vooral komen voor het speel gedeelte van de ochtend om zo met andere ouders in contact te komen”. 

Netwerk 

Dorine Donders van Idea Bilthoven vertelt over het belang van de eerste 1000 dagen van een kind. Deze periode is cruciaal voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Wanneer kinderen gestimuleerd worden op baby- en peuter leeftijd hebben ze daar hun verdere leven profijt van. Vanuit de gemeente wordt het project 1000 dagen ondersteund. In Bunnik wonen veel ouders die vanwege hun werk in deze regio zijn komen wonen, ze wonen ver van familie en hebben geen netwerk om op terug te vallen. Daarnaast wonen er anderstaligen die nog moeten inburgeren en het fijn vinden informatie te krijgen over de mogelijkheden voor hun kinderen.  De initiatieven die door de wekelijkse ochtenden in andere gemeenten zijn ontstaan variëren van ondersteuning bij de opvoeding, gezamenlijk picknicken en de uitruil van kleding en speelgoed. 

Spannende boeken 

Wethouder Dekker beloofde in ieder geval tijdens een van de ochtenden te komen voorlezen . Dekker : “Voorlezen begint vooral met plezier krijgen in lezen, de fantasie wordt gestimuleerd door lezen en je leeft vele levens d.m.v. een boek “ Zij belooft dan ook tijdens een van de komende woensdagen een van haar favoriete spannende boeken: “De Berenjacht” of “ Welterusten Kleine Beer”  te komen voorlezen. 

Lisette Bergsma leest "Coco kan alles"
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie