P21. V.l.n.r.: Arjen Hussem, Jenny Houtgraaf, Koen van Gulik.
P21. V.l.n.r.: Arjen Hussem, Jenny Houtgraaf, Koen van Gulik. P21

Raadspraat: De lente is begonnen!

29 maart 2023 om 14:00 Opinie Raadspraat

Wat hebben varen, vliegen en vuurwerk met elkaar te maken? Het zijn allemaal onderwerpen die dit voorjaar in de gemeenteraad aan bod zijn gekomen of gaan komen.

Varen: al jaren wordt er gesproken over het verbieden van boten met vervuilende diesel- of benzinemotoren op de Kromme Rijn in de gemeente bunnik. Varen met een stille elektrische motor of op eigen kracht in een roeiboot of kano geeft alle ruimte om te kunnen genieten van onze prachtige rivier, maar dan zonder geluidsoverlast en zonder sporen van diesel, benzine of olie in het water achter te laten. Hoog tijd voor een verbod op vervuilende motoren dus. Vind ik, tenminste. Daarom heb ik hier vragen over gesteld in de gemeenteraad en blijven wij zoeken naar manieren om beweging te krijgen in dit onderwerp.

Vliegen: de overheid is een extra vliegroute voor schiphol aan het uitzoeken, over of in de nabijheid van onze gemeente. Wij hebben hier als gemeente weinig invloed op. Maar wij kunnen wel onze stem laten horen. Deze route opent de deur voor verdere groei van schiphol, wat rampzalig zou zijn voor het halen van klimaatdoelen (emissieloos vliegen ligt nog ver in de toekomst). Niet doen dus. Vind ik, tenminste. Op 6 april om 19.00 komt de actiegroep ‘Stop4deroute’ ons bijpraten over dit onderwerp in het gemeentehuis; inwoners zijn van harte welkom.

Vuurwerk: er zijn vele redenen waarom ik me zorgen maak over de hoeveelheid vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Wist jij bijvoorbeeld dat wilde vogels, opgejaagd door het vuurwerk, soms tientallen kilometers vliegen om een rustige plek te vinden en daarna nog dagen van slag kunnen zijn? Of dat er door het vuurwerk zo’n 250.000 kilo fijnstof de lucht ingeschoten wordt, waaronder zware metalen waarvan het effect op mens en natuur onbekend is? Natuurlijk, veel mensen zijn gehecht aan deze traditie. Maar wegen de voordelen op tegen de nadelen? Niet meer. Vind ik, tenminste. En daarom stelde ik een oproep richting het kabinet voor, voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk.

Een overgang naar een duurzame samenleving is noodzakelijk. Vind ik, tenminste. Deze overtuiging gebruik ik als leidraad in mijn dagelijkse leven en in mijn werk als raadslid.

Jenny Houtgraaf,
Raadslid P21

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie