Leny Visser.
Leny Visser. Kuun Jenniskens

Raadspraat: Wen er maar vast aan …

2 maart 2023 om 14:30 Opinie Raadspraat

In de gemeente Bunnik spreken we al jaren over de bouw van de nieuwe wijk bij Odijk, de Kersenweide. Nadat het Burgje gebouwd was bleven er nog 860 woningen over van de 1000 woningen waar de provincie Utrecht toestemming voor had gegeven. Zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad hadden de wens meer woningen te bouwen en er werden plannen gemaakt voor nog eens 1200 woningen. Lang aarzelde de provincie om hier toestemming voor te geven. Hun zorgen bestonden uit overbelasting van de N229 en de oprit van de A12. 

Uiteindelijk is vorige maand de knoop doorgehakt. Er is toestemming gegeven voor het bouwen van de Kersenweide met een totaal van 1200 woningen. Wel werden er voorwaarden aan gesteld. 

De eerste voorwaarde was het ophogen van het percentage sociale woningbouw van het project naar 30%, de gebruikelijke verdeling in Bunnik en in de regio. In een opportunistische bui had de gemeenteraad in 2021 een plan gemaakt om daar van af te wijken en net zo opportunistisch was het college hier in meegegaan. Het is een terechte ingreep en correctie van de provincie. Voor elke gemeente is het moeilijk om de sociale woningbouw te realiseren, daar hoort solidariteit bij. 

De tweede voorwaarde was een verdere verlaging van de parkeernorm. Dat komt nu uit op 20% onder de norm in Bunnik. De Provincie denkt zo de verkeerstoename op de N22 binnen de perken te kunnen houden. Het autobezit ontmoedigen en het gebruik van deelauto’s en fietsen stimuleren, dat is wat beoogd wordt. Gaat het lukken, of gaat er straks binnen de perken en de wadi’s geparkeerd worden? Een omlegging van de N229 is steeds genoemd als voorwaarde voor het maken van een veilige en gezonde leefomgeving van de Kersenweide en de kern Odijk. Dat is alleen mogelijk als er vanuit de landelijke overheid financieel wordt bijgedragen, maar de signalen zijn niet hoopgevend. 

Het eindbeeld lijkt zich af te tekenen, we zullen het voorlopig moeten doen met de wegenstructuur die we nu hebben. Een goede fiets en regenkleding aanschaffen, dat is het advies voor de inwoners van de Kersenweide en eigenlijk voor ons allemaal. 

Wen er maar vast aan…

Leny Visser

Fractie Visser


Leny Visser.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie