Waar nu deze ene schuur staat, komt een hele woonwijk, volgens de plannen.
Waar nu deze ene schuur staat, komt een hele woonwijk, volgens de plannen. Agnes Corbeij
Ingezonden

Hoenderik is dé kans voor groen

Opinie Plan Hoenderik

Wie langs de Krommerijn loopt, mag zich op een paadje van een paar decimeter breed langs de rivier murwen. Bij de groene noordwestkant van Bunnik is aan de ene kant een steile oever, aan de andere kant een hoog hek met op de top prikkeldraad. Dat hek houdt de duizenden wandelaars buiten een monotoon weiland. Qua natuur is dit gebied nauwelijks van waarde. Door intensieve bemesting, bemaaiing en onkruidbeheer is het niet veel meer dan een monocultuur van Engels raaigras.

Dit kan veranderen. Het plan Hoenderik zorgt ervoor dat in ruil voor slechts 1,5 hectare woningbouw maar liefst 8 hectare weiland langs de Krommerijn aangekocht, natuurlijk ingericht en toegankelijk zal worden. Een recreatief natuurgebied wordt onze gemeente zo in de schoot geworpen. De woningen zorgen voor de financiering van het hele plan en helpen ook nog de druk op onze woningmarkt te verlichten.

Je zou verwachten dat ieder die opkomt voor groen het plan zou omhelzen. Dat gebeurt niet. Juist ‘groen’ is voor sommigen een argument om tegen het plan te zijn. Het argument is dat ze liever het hele gebied in natuur zien veranderen, zonder woning erbij. Dat idee is leuk maar niet aan de orde. De gemeente zal nooit de middelen hebben om zonder opbrengst zomaar gebieden aan te kopen. 

Donderdag spreekt de gemeenteraad over het plan. Wordt het afgewezen, dan mogen de betreffende partijen later uitleggen waarom we langs een hoog hek met een raaigrasveld schuifelen terwijl hier een fantastisch natuurgebied met wandelpaden had kunnen zijn.

Alex Kaat

Rent graag langs de Krommerijn en is oud-voorzitter van P21

advertentie
advertentie