Afbeelding
Gemeente Bunnik

INGEZONDEN: Petitie tegen woningbouw langs de Kromme Rijn bij Bunnik

6 januari 2020 om 10:08 Opinie

In het Bunniks Nieuws is de afgelopen weken aandacht besteed aan het plan Hoenderik, een plan voor nieuwbouw aan de Kromme Rijn in Bunnik ten noorden van Kasteel Cammingha. Het verbaast ons als verontruste bewoners, verenigd in Houd Bunnik Groen, dat wij dit uit de krant moeten vernemen. Al ruim een jaar geven we richting gemeente aan dat dit plan een serieuze aantasting van het Kromme Rijnlandschap betreft, ook nog eens voor het overgrote deel buiten de zogenaamde 'rode contour', die de toegestane grens van woningbouw aangeeft.

Maar wat doet deze gemeente, die zo prat gaat op zijn burgerparticipatie? Die verandert in alle stilte, zonder in gesprek te gaan met Houd Bunnik Groen of andere bewoners en zelfs zonder de gemeenteraad te informeren, de spelregels. Zij werken eraan om de rode contour te verleggen om de woningbouw toch mogelijk te maken. De gemeente bespreekt dit met de provincie alsof er een vastgesteld besluit ligt om woningen te bouwen. Wat er onder andere toe heeft geleid dat het gebied opeens buiten de begrenzing van het voorgenomen UNESCO-werelderfgoedgebied Nieuwe Hollandse Waterlinie is gekomen.

Het omvormen van het weiland achter kasteel Cammingha, langs het jaagpad, tot een natuurgebied met wandelpad, daar zijn wij ook groot voorstander van. Maar er zijn andere mogelijkheden om dit te realiseren, zonder dat er een nieuwbouwwijk aan de Kromme Rijn voor gebouwd hoeft worden. Hierover gaan we graag met de gemeente in gesprek.

Wij zijn niet tegen woningbouw, in tegendeel. Wij vinden dat Bunnik zijn regionale taakstelling op het gebied van woningbouw moet invullen. Maar daar zijn geschiktere plekken voor te vinden. Zowel binnen de kernen als daarbuiten (zoals Odijk-West).

Door langs de Kromme Rijn te bouwen, wordt gehandeld in strijd met de doelstelling voor het Nationaal Landschap, met het bestaande bestemmingsplan en met de omgevingsvisie Kromme Rijn. In al deze nota's wordt de Kromme Rijn als te beschermen landschappelijke drager genoemd, vanwege het belang voor de recreatie en de kwaliteit van de woonomgeving.

We hebben, om onze stem gehoord te krijgen, een petitie opgesteld. Deze is te vinden op https://www.petities.com/geen_nieuwbouw_langs_de_kromme_rijn_bij_bunnik. De petitie is al door een paar honderd mensen ondertekend, veel inwoners van Bunnik en Utrecht, maar ook professionals zoals de directeur van de Woonbond en de voormalig rijksadviseur voor het landschap.

We verwachten van de politiek dat ze dit woningbouwplan langs de Kromme Rijn definitief van tafel halen om aantasting van onze mooie omgeving te voorkomen. We hopen dat deze oproep en de door zovelen getekende petitie voor de volksvertegenwoordiging tevens aanleiding is om serieus met de samenleving in gesprek te gaan.

Namens Houd Bunnik Groen:

Liesbeth Brinkman en Rob Zakee

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie