De bestaande aanbouw wordt deels gesloopt om de nieuwbouw te realiseren.
De bestaande aanbouw wordt deels gesloopt om de nieuwbouw te realiseren. Agnes Corbeij

Aanvraag voor nieuwbouw aan de Oude Dorpskerk ligt ter inzage

7 februari 2022 om 11:50 Nieuwbouw

BUNNIK Het bestuur van de Protestantse Gemeente Bunnik heeft een vergunning ingediend voor het slopen van de huidige kosterswoning naast de Oude Dorpskerk en het bouwen van een nieuw zalencentrum aan de kerk vast. Dit gebouw moet de functie van de Witte Huisjes overnemen, die worden verkocht als de nieuwbouw doorgaat. 

door Agnes Corbeij

De plannen zijn niet nieuw, maar hebben lang in de ijskast gestaan. Toen de Protestantse en Hervormde gemeenten fuseerden en De Gaarde werd gesloopt, ontstond het idee om de Oude Dorpskerk te moderniseren. Dic van Vulpen houdt zich vanuit de kerkgemeenschap bezig met de nieuwbouwplannen. Van Vulpen: ,,We moesten destijds kiezen tussen twee gebouwen. De Gaarde was heel goed ingericht, met een zalencentrum aan de kerk vast, waardoor er veel natuurlijk uitwisseling plaatsvond.”

ZALENCENTRUM Uiteindelijk werd toch gekozen voor sloop van De Gaarde, waar tegenwoordig appartementen staan, en renovatie van Rijksmonument de Oude Dorpskerk. ,,De kwaliteit van deze kerk is uiteraard de historische waarde. Om de kwaliteit van De Gaarde toe te voegen, ontstonden toen al de plannen voor nieuwbouw, waardoor ook daar het zalencentrum aan de kerk vast zou zitten.” 

De aanvraag voor de geplande nieuwbouw werd destijds ook met de gemeente besproken en deels al goedgekeurd. Het werd ook opgenomen in het bestemmingsplan Dorp Bunnik van 2012. De Oude Dorpskerk werd verbouwd en heringericht. De nieuwbouw bleef nog even liggen. Van Vulpen: ,,Ook renovatie van de Witte Huisjes werd overwogen. Deze bleek echter evenveel geld te kosten. Daarom werd toch gekozen voor nieuwbouw.”

VLEERMUIZEN De procedures werden weer opgestart bij de gemeente en omdat het om een Rijksmonument gaat, duurde dat vrij lang. Ook moest er nog een uitgebreider flora- en faunaonderzoek gedaan worden naar de aanwezigheid van vleermuizen en huismussen. Uiteindelijk ging de Welstand akkoord en bleken er geen beschermde diersoorten verstoord te worden door nieuwbouw. Daarom ligt de aanvraag nu pas ter inzage. 


De kosterswoning wordt gesloopt volgens de plannen. - Agnes Corbeij

In de huidige situatie staat een kleine aanbouw tegen de kerk aan, de consistorie, aan de kant van het parkeerterrein op de Langstraat. Die aanbouw heeft geen monumentenstatus en wordt volgens de plannen deels gesloopt, om een nieuwe, veel grotere aanbouw neer te zetten. In de nieuwe aanbouw staat ruimte gepland voor toiletten, een keuken, een ontmoetingsruimte en een zalencentrum met deels één en deels twee verdiepingen. 

FUNCTIE Ook de kosterswoning wordt gesloopt volgens de plannen, om ruimte te maken voor het zalencentrum. Tegen de kerk aan telt het gebouw twee verdiepingen, verder richting de Kromme Rijn is het één verdieping hoog, met een plat dak. Het zalencentrum vervangt de functie van de Witte Huisjes. Van Vulpen: ,,De Witte Huisjes worden niet alleen door de kerk gebruikt, maar ook door andere partijen uit het dorp. Dat zal ook het geval zijn in de nieuwbouw.”


De Witte Huisjes worden verkocht als de nieuwbouw gerealiseerd wordt. - Agnes Corbeij

Voor de Witte Huisjes, ook Rijksmonument, zijn nog geen concrete plannen. Van Vulpen: ,,Als de nieuwbouw gerealiseerd wordt, willen we de Witte Huisjes verkopen. Die hebben we dan niet meer nodig. Een voordeel van nieuwbouw boven renovatie van de Witte Huisjes is dat we niet tijdelijk zonder voorziening zitten.”

WOONBESTEMMING Wat er met de Witte Huisjes gaat gebeuren, is aan de koper. In de eerdere bestemmingsplanprocedure werd de bestemming van de Witte Huisjes gewijzigd in een woonbestemming. Er zou ruimte zijn voor twee kleine woningen, net als vroeger. De Witte Huisjes zijn ook Rijksmonument, wat betekent dat de buitenkant niet veranderd mag worden van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

De kosterswoning wordt gesloopt volgens de plannen.
De Witte Huisjes worden verkocht als de nieuwbouw gerealiseerd wordt.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie