De kogel is door de kerk

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Maandag was voor een aantal betrokken mensen het laatste moment waarop ze in de kerk aanwezig waren. Toch ging het er niet emotioneel aan toe. De sloop van De Gaarde kwam uiteraard niet als een verrassing. Gert Rietveld, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters in Bunnik: "De kerk wordt al anderhalf jaar niet voor diensten gebruikt, we zijn gewend geraakt aan de Oude Dorpskerk. Er is ook goede communicatie geweest rondom de verkoop, waardoor gemeenteleden goed afscheid hebben kunnen nemen."

Nog voor de sloop werd een aantal belangrijke onderdelen van de kerk losgehaald, om te bewaren. Vlak na afloop van de Oranjemarkt van vrijdag en zaterdag werden de letters op de gevel van het woord De Gaarde weggehaald. Zij zijn bij Janny Bethlemen-Kampinga afgegeven. Zij bedacht de naam 25 jaar geleden, na een prijsvraag, en kreeg de letters nu 'terug'.

Janny haar man, Jan Bethlehem, hielp nog bij de bouw van de uitbreiding van De Gaarde. "Ik heb een stuk plafond gemaakt en tafels gebouwd van de oude kerkbanken. Jan Sierts, de architect van De Gaarde, had de mal gemaakt." Jan is niet emotioneel onder de sloop. "Ik begrijp dat het nodig is. In mijn werkzame leven was ik adviseur kerkbouwzaken en ik heb heel wat saneringen meegemaakt. Daarom heb ik me er hier bewust buiten gehouden. Ik weet dat het er emotioneel aan toe kan gaan."

Behalve de letters, is ook het glas-in-loodraam verwijderd voor de sloop. Dit zeer kenmerkende raam is ook ontworpen door Jan Sierts - kort geleden overleden - en krijgt een nieuwe bestemming. Rietveld: "Beide opties, verbouw van de Witte Huisjes, of een nieuwe aanbouw aan de Oude Dorpskerk, liggen nog open. Waar het raam zal komen, hangt daarvan af." Ook de klok uit de toren wordt opgeslagen. Rietveld: "Het zou mooi zijn als de klok binnen de gemeente een nieuwe rol zou krijgen, zoals op de openbare begraafplaats in Bunnik."

De start van de sloop was op de dag af 53 jaar na het leggen van de eerste steen van het gebouw, op 28 april 1962. Er kwamen geen gemeenteleden kijken. Wel was er een groep kopers van de te bouwen appartementen aanwezig. Zij waren blij met deze stap. Toch is het nog spannend, want de bezwaarmakers hebben tot 15 mei de tijd om naar de Raad van State te stappen. Dat zou de bouw zomaar een half jaar kunnen vertragen. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie