Schets van de werksessie op 5 december 2019
Schets van de werksessie op 5 december 2019 website Bureau Nieuwe Gracht

Landschap tussen Houten en Odijk goed voor 12.000 woningen?

6 november 2020 om 08:00 Politiek

ODIJK Tussen Houten, Bunnik en Odijk zo’n 12.000 woningen bouwen? Dit grote aantal noemt stedenbouwkundig Bureau Nieuwe Gracht in een rapport dat verder niet bekend is. Niet eerder is er sprake geweest van 12.000 woningen, en Bunnikse raadsleden weten van niks. Leny Visser (CDA) stuitte, met een Google zoekvraag over woningbouw, op de website van dit bureau. Inmiddels stelde ze er een batterij schriftelijke vragen over - die door het college nog niet zijn beantwoord.

door Kuun Jenniskens

Bureau Nieuwe Gracht kreeg kennelijk in 2019 de opdracht van de gemeente Bunnik om een toekomstbeeld te schetsen voor het gebied tussen Houten, Bunnik en Odijk. Op hun website staat dat werknemers van beide gemeenten tijdens een werksessie op 5 december 2019 de mogelijkheden in dit gebied hebben besproken. De uitkomst hiervan noemt men ‘een integraal toekomstbeeld voor de Kromme Rijnvallei’. De Kromme Rijnvallei is een benaming die voor het eerst opduikt. 

Kennelijk schetst de studie een beeld waarin een recreatief vrijetijdslandschap, een duurzaam energielandschap en verstedelijkingslocaties zijn samengebracht. Ofwel: woningbouw met zonnevelden, windmolens en recreatieplekken en groen.

Het is aantrekkelijk wonen in de Kromme Rijnvallei zo dichtbij de stad Utrecht - stelt Bureau Nieuwe Gracht op haar website. Volgens deze studie kunnen er 10.000 tot 12.000 woningen worden gebouwd. 

Waarom weet de gemeenteraad van niks?

Leny Visser stelt vragen aan het college omdat ze wil achterhalen waarom de gemeenteraad hier niks van weet. Visser: ,,Het is nogal een verschil om 1000 woningen ten westen van Odijk te bouwen, om daarmee de bestaande voorzieningen in stand te houden. Of om 12.000 woningen te bouwen, omdat dit vraagt om nieuwe voorzieningen.”

Dus wil Visser weten op grond van welk door de gemeenteraad vastgesteld beleid deze opdracht is verstrekt? En hoe dit zich verhoudt verhoudt tot bouwen in Odijk west? Hoeveel woningen zouden er op Bunniks grondgebied komen? Kennelijk wordt er samengewerkt met de gemeente Houten, maar waarom is deze strategie niet met de gemeenteraad besproken? Hoe luiden de afspraken die met Houten zijn gemaakt? Ook wil Visser weten waarom Wijk bij Duurstede hier niet bij is betrokken, terwijl Wijk samen met Houten partner is bij de Omgevingsvisie.

Een woordvoerder van de gemeente Bunnik laat weten dat de antwoorden van het college op 12 november komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie