Afbeelding

Ontmoeten, delen en leren in het Witte Kerkje: Het Klimaatboek daagt uit

30 september 2023 om 16:30 Natuur en milieu

ODIJK Een levendige ontmoeting vond woensdag plaats in de consistorie van het Witte Kerkje, waarin het Klimaatboek van Greta Thunberg centraal stond. Geen wereldnieuws op zich.

door Barbara Plancken

Maar toch: wat gebeurt er als je dan met buren en kennissen uit je dorp stil staat bij de zo overweldigende klimaatontwikkelingen? Bij de samenhangen tussen klimaat, hitte en droogte, overstromingen en extremer weer? Als je stil staat bij de bijdrage daaraan door ons gedrag: in mobiliteit, consumeren en produceren. Als je aan de hand van wetenschappers en onderzoeksjournalisten in het Klimaatboek ook uitleg krijgt over de impact op ons leven: de voedselvoorziening, migratie, energie, èn over de trage voortgang in maatregelen. Het roept indringend opnieuw de vraag op, wat je er lokaal mee kunt of denkt te moeten.

BOODSCHAP

Klaas Koop was de moderator en besprak op hoofdlijnen de boodschap van het Klimaatboek. Verontrustend was die samenvatting met exponentiele functies van ‘te veel’ zeker. Maar het gezelschap bleek niet uit struisvogels te bestaan die de kop in het zand gestoken hield. Het gesprek ging daarom snel over wat dit alles voor ons hier in Bunnik en Odijk betekent? Hoe reageren onze kinderen? Gaan we naar het XR-protest op de A12 in Den Haag? Je kunt je allerlei vragen stellen.

Actuele uitstapjes waren zo gemaakt: waarom kappen we oude grote bomen bij kinderopvang Mamma Mia op het Burgje, of aan de Boechoutlaan om een stoep waarop niemand loopt vlakker te kunnen houden? Alsof we de schaduw van die bomen niet nodig hebben voor koelte in de zomer? Alsof insecten en vogels er hun habitat niet mee verliezen? Hoeveel grote SUV’s kunnen er nog bij in de nieuwe wijk? Of in de jaren ’50 straatjes? En waarom doen veel mensen alsof er niets aan de hand is? “Een cruisje eerste klas op de Titanic graag?” Of: waarom denken we machteloos te zijn?

CHALLENGEN

Een stapje verder kwam het kleine gezelschap met kleine stappen die ons in Bunnik kunnen helpen. Die zelfs depressieve gevoelens kunnen wegnemen. Door met grote regelmaat elkaar, je buren, je kerkgemeenschap, vereniging of lokale ondernemers, uit te dagen. Te ‘challengen’ heet dat in goed Nederlands tegenwoordig. Uit te dagen op echte gedragsverandering die helpt. Minder vlees eten door bijv. 4 weken totaal vegetarisch of vegan te eten – en daarna mogelijk nog langer. De tweede auto die voor de deur staat te verkopen. Flink minder kilometers per jaar te gaan rijden, of het nu elektrische kilometers zijn of fossiel. Misschien een bijdrage aan de Energie Cooperatie Bunnik, tot verduurzaming van de groeiende stroombehoefte in de gemeente. De ‘kledingketting’ die al bestaat voor tweedehands uitruil van kleding helpen uitbreiden. Er zijn best lokale handvatten te bedenken. 

Wie wil bijdragen aan zulke periodieke challenges, om ze te helpen organiseren, en uit te dragen, kan zich melden bij Klaas Koop (klaaskoop@gmail.com).

TOPSPORT

Op 27 oktober is er weer een duurzaamheidsbijeenkomst in het witte kerkje: die gaat over topsport en krachtsport zonder vleesconsumptie. Vechtsporter James Wilks gaat in een mooie film The Game Ghangers met experts en sporters na hoe zij medailles haalden op een vegetarisch voedselpatroon.

De bijeenkomst is van 20.00 tot 21.30 uur en vindt plaats in de Meenthoek bij het Witte Kerkje. Deuren open vanaf 19.30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie