Ernst van Zuijlen wil redden wat er te redden valt

13 nov, 08:00 Natuur en milieu
Agnes Corbeij
Ernst van Zuijlen, de eerste klimaatburgemeester van Houten, woont in de Ecowijk
Ernst van Zuijlen, de eerste klimaatburgemeester van Houten, woont in de Ecowijk

HOUTEN Ernst van Zuijlen (63) is sinds twee weken Klimaatburgemeester van Houten. Hij woont in de Ecowijk en zet zich al decennia in voor het ontwikkelen van windparken. Hij was ook een van de initiatiefnemers van Windpark Houten. Ernst was zich in de jaren negentig al zeer bewust van de klimaatcrisis die tegenwoordig dagelijks in de media besproken wordt en ligt er soms wakker van.

door Agnes Corbeij

Zijn aanmelding voor het Klimaatburgemeesterschap voelde dan ook logisch. Toch heeft Ernst daar eerst heel kritisch over nagedacht. De actie komt vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en is onderdeel van de campagne ‘iedereen doet wat’. Het doel is dat de Klimaatburgemeesters mede-burgers stimuleren om bij te dragen aan de energietransitie. 

VOORTREKKERSROL Daar ligt volgens Ernst echter niet de oplossing. ,,Ik denk dat de overheid het verschil moet maken, niet de individuele burger.” De regering zou een voortrekkersrol moeten spelen en gericht moeten investeren in klimaatadaptatie, aldus Ernst. ,,We horen steeds dat het ‘haalbaar en betaalbaar’ moet blijven, maar dat ís het allang. De bood..