De hoppluk was een gezellige acitivteit
De hoppluk was een gezellige acitivteit Kees Volkers

Eigen hop voor lokaal bier geplukt

14 september 2020 om 11:30 Natuur en milieu

ODIJK Afgelopen zondag was het weer tijd om hop te plukken in Odijk. Zo’n dertig plukkers verzamelden zich op de Bijenakker, waar brouwerij Hommeles al acht jaar een hoptuin onderhoudt. Het oogsten van de hopbellen gaat met de hand en dat is altijd een bijzonder gezellige gebeurtenis. Ook dit jaar, nu er corona-proof geplukt moest worden en de plukkers zich meer over het terrein moesten verspreiden.

door Kees Volkers

De hopteelt is eind 19e eeuw uit Nederland verdwenen, maar met de opkomst van het speciaalbier is ook de belangstelling voor hop toegenomen en zijn het en der in het land weer kleinschalige hopveldjes opgezet. Die van brouwerij Hommeles in Odijk was een van de eerste. Normaal wordt de hop na het plukken meteen gedroogd in een eest. Maar omdat in Nederland geen hopeesten meer zijn, gaat de ‘natte’ hop na het plukken meteen de bierketel in en wordt er een ‘vershopbier’ van gebrouwen.

De brouwers van Hommeles doen dat dit jaar samen met Eleven Brewery uit Utrecht. Het wordt een hoppig Lager bier, gebrouwen met verse bellen van cascade- en centennial hop dat over een aantal weken onder de naam ‘Hop Tales’ op de markt zal verschijnen. Een bijzonder bier uit eigen streek, dat op de bekende adressen in de regio te verkrijgen zal zijn.

De hoppluk was een gezellige acitivteit
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie